externe

Câți bani vor câștiga Moderna și Pfizer de pe urma vaccinului anti-Covid

12 decembrie 2020, ora 08:52
Distribuie:

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer urmează să fie aprobat pentru folosire și în Statele Unite, un moment important pentru știință, economie și umanitate, în contextul în care pandemia care afectează planeta de aproape un an ar putea fi învinsă cu ajutorul acestor seruri, relatează CNN.

Analiștii de pe Wall Street estimează că cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, vor avea venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari doar în anul viitor.

Pe lângă creșterea uriașă a veniturilor, cele două companii își vor fi mărit, de asemenea, și profilul pe piață în situația în care vor fi ajutat la încheierea celei mai grele pandemii care a lovit omenirea în ultima sută de ani.

Pfizer ar urma să obțină venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în 2021 după ce vaccinul său va fi aprobat în din ce în ce mai multe țări. Regatul Unit deja a aprobat serul și a început campania de vaccinare, iar Statele Unite urmează și ele să îl aprobe în cursul acestei săptămâni sau următoarei. Aceste venituri vin pe lângă cele 975 de milioane de dolari pe care compania le obține în 2020. În 2022 și 2023, în contextul în care lumea va continua să se vaccineze împotriva bolii, Pfizer ar urma să câștige alte 9,3 miliarde de dolari.

Pfizer va împărți aceste venituri cu BioNTech, compania germană împreună cu care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19.

Succesul vaccinului nu a dus la un „boom” pe burse al companiei pentru că Pfizer este deja un gigant pe piață, însă ea a crescut cu 12% în acest an. BioNTech, în schimb, crește puternic – cu peste 300%. Compania este evaluată, acum, la aproape 30 de miliarde de dolari.

Între timp, vaccinul împotriva Covid-19 al celor de la Moderna a transformat o companie aproape necunoscută anterior într-un mare jucător pe piață, evaluată la 62 de miliarde de dolari. Acțiunile sale au crescut masiv, cu peste 700% în acest an, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din această valoare de piață se datorează vaccinului.

Este așteptat ca Moderna să obțină 13,2 miliarde dolari ca urmare a lansării pe piața a vaccinului său, conform Goldman Sachs. Morgan Stanley arată o imagine chiar mai optimistă în ce îi privește pe cei de la Moderna despre care estimează că vor obține între 10 și 15 miliarde din vânzarea vaccinului în 2021 și 2022.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram