/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ După ce nu au achitat polița de asigurare la revenirea în țară în timpul stării de urgență, 14 mii de moldoveni au ajuns în vizorul autorităților de la Chișinău 

missing
12 decembrie 2020, ora 07:41

Circa 14 mii de moldoveni din străinătate se află în vizorul autorităților de la Chișinău, pentru că nu și-au onorat obligația de a achita polița de asigurare medicală, atunci când au revenit în țară, în perioada stării de urgență. Numărul reiese dintr-un răspuns oferit pentru TV8 de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Potrivit instituției, persoanele fizice, care nu au achitat prima de asigurare obligatorie, urmează să fie localizate, iar mai apoi li se va cere să achite. În cazul în care vor refuza să plătească, atunci vor fi impuși să achite prin judecată.

Obligația de procurare a poliței de asigurare medicală i-a nemulțumit, în primăvară, pe mulți moldoveni stabiliți cu traiul în străinătate ori aflați temporar la muncă în alte țări. În consecință, unii nu au achitat-o din motiv că nu aveau bani pentru asta, iar alții spun că nu au făcut-o din principiu, deoarece consideră că autoritățile nu au procedat corect față de ei, așa că au mers la risc Acum, mulți dintre ei se întreabă ce îi așteaptă, atunci când vor reveni din nou în țară. Alexandru Melnic este un moldovean stabilit de ani buni în Italia și spune că mai mulți cunoscuți de-ai lui își fac griji că vor fi penalizați pentru că nu au achitat polița de asigurare obligatorie, atunci când au revenit în Moldova.

ALEXANDRU MELNIC, MOLDOVEAN STABILIT ÎN ITALIA: Uită-te, atunci a apărut această indignare în societate, fiindcă foarte multe persoane din cei care au hotărât să vină acasă, pentru că erau în dificultăți, undeva vreo 80% nu aveau bani pentru a achita această poliță de asigurare. Un alt cunoscut pe care îl cunosc, a venit în țară și nu a plătit-o din principiu, fiindcă locuiește cam 8 luni de zile peste hotare, se întoarce acasă numai pe 5, 4, 3 luni, în dependență de situația la muncă. Acum el intră în categoria celor care vor fi impuși prin judecată să achite această poliță de asigurare, ceea ce nu este corect”.

Am reușit să luăm legătura și cu o moldoveancă stabilită în Italia, care s-a pomenit în situația de a refuza semnarea Declarației privind obligația de a achita prima de asigurare, atunci când a ajuns în Moldova. Dar, spune femeia,  mai mulți oameni au apelat la ajutorul ei și al rudelor, pentru că nu aveau bani ca să cumpere poliță, deoarece rămăseseră fără locuri de muncă.

SILVIA BOLBOCEANU, MOLDOVEANCĂ STABILITĂ ÎN ITALIA: Acolo s-au găsit în fața altei probleme și era obligatoare această poliță, și au fost nevoiți ca să apeleze la rude să o achite. După câteva săptămâni, am plecat și eu în Moldova și am fost obligată, practic, ca ajungând în Aeroportul din Moldova, ca să semnez această foaie, pentru a achita această poliță. Eu nu am semnat-o, am scris refuz pe ea”.

Nemulțumirea moldovenilor din străinătate pornește încă de la propunerea președintelui Igor Dodon, din 26 martie. La acel moment, Dodon spunea că moldovenii din afara țării trebuie să fie obligați să-și cumpere polița de asigurare medicală, atunci când intră pe teritoriul Republicii Moldova.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE RM: În Republica Moldova, în ultimul timp, revin tot mai mulți și doresc să revină tot mai mulți concetățeni de-ai noștri, care se află în afara țării. Mă refer la cei din diasporă. De aceea, am propus și propunem Comisiei de Situații Excepționale de a aproba un mecanism, prin care cei care se întorc acasă și nu sunt deținători ai poliței de asigurare medicală să o procure”.

Potrivit informațiilor oferite de către responsabilii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, în perioada stării de urgență, peste 17 600 de moldoveni au semnat o Declarație prin care se obligau să achite polița de asigurare medicală, însă doar 3455 dintre ei și-au onorat această obligație. Acum, cei care au refuzat să achite, riscă să intre în conflict cu legea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram