/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Mai multe femei își găsesc refugiul, alături de copiii lor, în Centrul Maternal fondat de Misiunea Socială Diaconia

missing
13 decembrie 2020, ora 09:00

Abandonate ori izgonite de soți sau de iubiți, mai multe femei își găsesc refugiul, împreună cu copiii lor, la Centrul Maternal, fondat de Misiunea Socială Diaconia. Bat la ușa centrului inclusiv tinere gravide, unele adolescente încă, dar care nu vor să renunțe la sarcină și își doresc cu orice preț să devină mame. Astăzi, opt cupluri mamă-fiică locuiesc la Centrul Maternal și beneficiază de asistență psihologică, financiară dar și de un loc de trai temporar, asigurat cu toate cele necesare.

Printre beneficiarele care s-au refugiat la Centrul Maternal, am întâlnit două femei curajoase, care au fost gata să-și împărtășească istoriile de viață în fața camerelor. Când am ajuns la Centru, Natalia făcea plăcinte pentru toate suratele din casă. Deși are doar 26 de ani, a trăit deja momente, pe care unii nu le trăiesc nici într-o viață de om. A avut o relație de 3 ani, însă atunci când a rămas însărcinată, iubitul a părăsit-o, iar femeia a fost nevoită să se întoarcă la casa părintească. Dar nici acolo nimeni nu o aștepta cu brațele deschise.

NATALIA, BENEFICIARĂ, CENTRUL MATERNAL: „De mică, la tatăl ăsta vitreg, la Chișinău, am lucrat, vreo 15 ani, la niște oameni și mi-am găsit un băiat și am trăit trei ani cu dânsul. Pe urmă, când am născut, mi-a spus că nu mai poate trăi cu mine.”

Tânăra nu are parte nici de susținerea mamei, plecată de ani buni în străinătate, nici de cea a tatălui, vitreg în cazul ei și care a dat-o afară din casă, iritat că bebelușul plângea nopțile.

NATALIA, BENEFICIARĂ, CENTRUL MATERNAL: El a spus să plec că, el nu poate să suporte plânsete de copil mic.”

Totuși, tânăra speră că va putea să-și găsească un loc de trai și de muncă, atât timp cât se află la Centrul Maternal.

NATALIA, BENEFICIARĂ, CENTRUL MATERNAL: „Eu și acuma mă duc așa la o băbuță și o ajut să facă curat prin casă și ea o spus că o să-mi plătească.”

Elizaveta are 41 de ani. Deja de opt luni, ea stă aici, în Centrul Maternal împreună cu copilul său. A venit încoace, fiind încă însărcinată, pentru că trăia în condiții mizere, iar concubinul ei servea alcool și era agresiv. S-a adresat la asistenta socială din sat, pentru că nu mai putea suporta situația și așa a ajuns la Centrul Maternal al Misiunii Sociale Diaconia.

ELIZAVETA , BENEFICIARĂ, CENTRUL MATERNAL: „Cu sora mea dreaptă nu țin legătura. M-au fugărit din casa părintească și am trăit vreo câțiva ani la Costești. Acuma, mi-a dat primarul satului o casă și condițiile au fost cam rele și soțul cam servește și din privința asta noi am ajuns aici la centru.

Femeia speră ca, timp de un an de zile, cât va sta la Centrul Maternal, bărbatul ei se va corecta și nu va mai servi alcool, își va găsi un loc de muncă stabil, iar ea se va putea întoarce înapoi acasă împreună cu copilul.

ELIZAVETA , BENEFICIARĂ, CENTRUL MATERNAL: „A fost la mine de vreo 6 ori. Acuma, de ziua lui, vrea sa vină să-și vadă băiatul. Avem planuri ca să grămădesc niște bani să cumpărăm o căsuța să o avem a noastră! Eu cred că el o să se îndrepte pe drumul cel bun!

Responsabilii de la Centrul Maternal spun că unele beneficiare, care s-au retras aici, au în spate istorii foarte triste, chiar dramatice: fie că au fost agresate de către soț sau concubin, fie că au rămas însărcinate la o vârstă fragedă și nu au pe nimeni sau pur și simplu sunt mame singure care nu au unde locui. Acestea sunt găzduite în baza unui contract, pe un termen de un an de zile, timp în care primesc consiliere psihologică și sunt ajutate să-și rezolve problemele.

MIHAELA BELEI, COORDONATOR PROGRAM „ÎN BRAȚELE MAMEI”: „Mamele beneficiază de o asistență complexă, psihologică, materială, spirituală și nu în ultimul rând, grijă. Și le oferim spațiul și timpul ca să se simtă ele acasă. Din Centrul Maternal nimeni nu pleacă, dacă s-a terminat contractul. Toate mamele merg într-un mediu sigur pentru ea și pentru copil. Dacă mama are o familie, încercăm sa rezolvăm situația, ca mama să se poată întoarce în familie. Dacă nu, atunci chirie, serviciu și creșă le găsim.

Până acum, de ajutorul celor de la Centrul Maternal au beneficiat 137 de cupluri mamă-copil. Pentru majoritatea dintre ele, experiența și suportul pe care le-au avut aici le-a schimbat viața și le-a ajutat să-și rezolve problemele cu care se confruntau.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram