De mâine, agricultorii încep să revină în fața Guvernului, astfel ca de marți să reia în totalitate protestul. Președintele Federației Naționale a Fermierilor afirmă că autoritățile centrale nu le-au dat răspunsurile pe care le-au așteptat. Din spusele acestuia, tot mai mulți fermieri îi contactează, pentru a le fi alături în Piața Marii Adunări Naționale. Între timp, tehnica agricolă, parcată de câteva zile în centrul capitalei, atrage trecătorii curioși. Unii chiar își fac fotografii cu tractoarele fermierilor.

CĂTĂLINA GRAUR REPORTERĂ TV8: „Zeci de tractoare stau parcate deja de o săptămâna în fața Guvernului.  Agricultorii nu sunt aici însă, ei au luat o pauză până marți timp în care speră să primească un răspuns de la autorități”.

Totuși, am surprins și câțiva fermieri care au venit să se asigure dacă totul este în regulă, așa încât de mâine să revină în piață.

TABACAR DAN, AGRICULTOR: „Monitorizăm situația să fie totul în regulă să nu avem incidente neplăcute și ca să fie mereu prezent cineva aici. De mâine se vor relua protestele. Lor le este foarte comod să ne amâne de pe zi pe zi, ca să întindă timpul, ei cred că noi ne vom obosi, vom pleca acasă, cumva intimidări și chestii de astea. Nu avem de ce să cedăm pentru că anul acesta o fost un an foarte complicat și care capac peste colac mai vin și modificările lor în buget”.

Agricultorii ne spun că de mâine încep să revină în piață, întrucât nu au avut până acum un răspuns îmbucurător din partea autorităților. Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, responsabilii de la Guvern le-au promis doar sistarea TVA-ului, până la 6 iulie, ceea ce nu-i prea bucură.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTELE FNFM: „Noi de mâine venim, dar poimâne preconizăm mai multă lume să vină, nu că preconizăm, dar ne sună fermierii din teritoriu că ei vor să vină și noi le-am spus de marți, poate vor hotărî ceva decidenții și ne vor bucura poate.-Dar până astăzi nu ați discutat cu nimeni din autorități, nu ați primit nici un răspuns? – Numai răspunsul cu privire la sistarea TVA-ului până la 6 iulie, dar pe noi asta nu ne aranjează”.

Între timp, pentru unii locuitori ai capitalei, tractoarele parcate în centrul capitalei a devenit un punct de atracție. Unii dintre aceștia au venit să-și facă  fotografii.

Până a reveni protestatarii în piață, tehnica agricolă a acestora este păzită de către niște agricultori, rămași drept paznici, iar ordinea publică este asigurată de către un echipaj de poliție. Fermierii sunt nemulţumiţi şi de unele prevederi din proiectul legii privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Potrivit lor, majorarea de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producţia agricolă primară va genera pierderi nu doar pentru ei, dar şi pentru stat. În schimb, ei spun că vor avea de câştigat doar companiile private, care se ocupă de cumpărare-vânzare. Agricultorii au început să protesteze încă din vară, după care au luat o pauză, în care au adunat roada de pe câmpuri, iar acum câteva zile, au reluat protestul.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- ROMAN BAHNĂ

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!