/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Lista medicamentelor pentru cei infectați cu COVID-19, care se tratează la domiciliu, extinsă. Ce modificări noi au fost aprobate 

missing
14 decembrie 2020, ora 16:35

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Modificarea a fost inclusă în Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat.

De asemenea, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea de evoluție a infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

Conform noilor modificări, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii.

La fel, s-a decis ca în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie vor fi incluși și pacienții cu forme asimptomatice, copiii mai mari de șapte ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămâne în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare”, se mai arată în protocol.

A fost aprobată și o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Precizăm că au mai fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulator și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram