/VIDEO/ Cum explică experții deprecierea puternică a leului moldovenesc

14 decembrie 2020, ora 07:01

Leul moldovenesc înregistrează o nouă depreciere puternică față de moneda unică europeană. Astăzi, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar publicate de Banca Națională a Moldovei, un Euro ajunge să coste aproape 21 de lei, cu aproape un leu mai mult față de zilele trecute. Este a doua depreciere a leului din acesta an, prima fiind în luna ianuarie, când am înregistrat și cea mai mare depreciere a lui timp de o săptămână. Chiar și așa, experții susțin că nu ar trebui să ne facem griji din asta.

Devalorizarea monedei naționale nu ar trebui să ne sperie, susține expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, fenomenul de depreciere este cauzat de câțiva factori, unul din aceștia fiind creșterea puternică a Euro-lui în raport cu Dolarul.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Și atunci Leul moldovenesc urma să decidă ce face – se duce la Euro care-i puternic, așa cum se duce Leul românesc sau se duce de-a dura la vale, cum s-au dus valutele regionale. Atunci, Banca Națională a efectuat anumite intervenții, asigurând leului o poziție relativ stabilă, mai aproape de dolar”.

La fel, explică expertul, începând cu ultimele luni, oferta de valută pe piață a fost mai mare decât cererea, din două motive – unul negativ legat de criză fapt care a dus la scăderea consumului de către populație și altul pozitiv – care a dus la scăderea prețului produselor energetice.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „În principiu, putem spune că Leul nostru are un comportament corect în acest an. Această devalorizare nu e gravă, este față de Euro, ci nu față de Dolar. În rest, Leul moldovenesc timp de un an de zile variază la 19 față de Euro până la 21 de lei, plus minus 10 procente. Ceea ce nu este grav”.

Între timp, cetățenii pe care i-am surprins astăzi la unele ghișee de schimb valutar din capitală au păreri împărțite. În timp ce unii au afirmat că au de pierdut din această cauză, alții nu văd mari schimbări.

Clar lucru că doare. Pentru noi ar fi bine să fie mai ieftin. Peste hotare ar fi trebuit să fie mai mare cursul. La noi mereu a fost așa. Mereu ești în pierdere. În Republica Moldova e greu de făcut afaceri. Ce nu ai face, ești în pierdere”.

Sunt în mare pierdere. S-a schimbat cursul foarte tare. 6100 de lei am schimbat. Cât va ieșit? 290 de euro. Puțin, foarte puțin”.

Nu sunt schimbări majore. Sunt normale”.

Potrivit expertului, în următoarele două săptămâni, datorită sărbătorilor de iarnă, cel mai probabil, vom asista la o apreciere ușoară a leului, deoarece Banca Națională intervine activ, procurând valută de pe piață, pentru a nu permite Leului să se întărească prea tare, iar după sărbători, va continua procesul de depreciere a Leului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram