/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ „Bine faci, bine găsești”! Numărul persoanelor care donează plasmă convalescentă este în creștere

15 decembrie 2020, ora 07:23

Bine faci, bine găsești! Asta susțin donatorii de plasmă convalescentă, numărul cărora crește de la o zi la alta. Oamenii care au făcut anticorpi împotriva Covid-19 continuă să doneze sânge, ba mai mult îi îndeamnă și pe prieteni lor să facă la fel. La ora la care noi am ajuns la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, câțiva dornici de a donata plasmă își așteptau rândul . Ei zic că nu este pentru prima dată când vin încoace și nici nu intenționează să se oprească acum.

Azi dimineață, la Centru Național de Transfuzie a Sângelui am întâlnit mai mulți doritori de a dona plasmă convalescentă, iar printre ei – o persoană care ne-a spus că a simțit o obligație de a face acest gest, de aceea a venit la Centru.

„Eu obișnuiesc să donez sânge regulat și de data asta, luând în considerație că am trecut peste Covid, am simțit o obligație morală. Și cu atât mai mult, am considerat că este necesar să vin să donez plasmă, pentru ca cei care au nevoie, să poată mai ușor să treacă peste această pacoste”.

Acest băiat zice că prietena lui l-a motivat să doneze sânge, iar astăzi este a treia oară când vin împreună la Centrul de Transfuzie a Sângelui. El donează plasmă convalescentă, ea – plasmă simplă.

„Ea mi-a spus că asta o să fie un lucru bun și iată suntem aici”.

Tânărul susține că mai este un motiv pentru care vine să doneze sânge atât de des.

„Cred că două zile, care se oferă libere de la serviciu, cred că deja  e motivație destul de bună”.

Numărul donatorilor de plasmă convalescentă este în continuă creștere, susține vicedirectoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Silvia Roșca.

Ea crede că lumea se mobilizează în număr mare inclusiv datorită mesajelor transmise prin intermediul instituțiilor media, care au sensibilizat populația și i-au motivat pe oameni să doneze sânge pentru cei ce fac forme grave ale maladiei.

SILVIA ROȘCA, VICEDIRECTOARE A CENTRULUI NAȚIONAL DE TRANSFUZIE A SÂNGELUI: „Telefonând, invitându-i la punctele de donare, iată obținem aceste rezultate, organizarea campaniilor la nivel național pentru diferite organizații, instituții și ministere”.

Totuși, donatori de plasmă convalescentă pot fi doar persoanele de gen masculin, ne informează vicedirectoarea, iar vârsta acestora trebuie să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.

SILVIA ROȘCA, VICEDIRECTOARE A CENTRULUI NAȚIONAL DE TRANSFUZIE A SÂNGELUI: „Ceea ce se cere de la donatorul de plasmă convalescentă ca să aibă la dumnealui, un test pozitiv, sau primul test pozitiv pe care l-a făcut și care a confirmat această maladie”.

Plasma convalescentă conține anticorpi împotriva virusului care provoacă infecția Covid-19. Astfel, toate persoanele de gen masculin, care s-au tratat de Covid-19, pot să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă.

Procedura poate fi efectuată după două săptămâni după tratamentul complet al bolii, de persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și de 60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului sau rinichilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram