În legătură cu protestul care va avea loc astăzi, 16 decembrie, în centrul capitalei, Poliția anunță că va fi la datorie pentru a asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și pentru monitorizarea regulilor de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Într-un comunicat de presă, poliția îndeamnă toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată în comunicat.

Potrivit legislației sunt interzise întrunirile prin care se urmărește:

– îndemnarea la război de agresiune, la ură națională, rasială, etnică sau religioasă;
– incitarea la discriminare sau violență publică;
– subminarea securității naționale sau a integrității teritoriale a țării, săvârșirea infracțiunilor, încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, încălcarea moralității publice, a drepturilor și a libertăților altor persoane ori punerea în pericol a vieții sau a sănătății acestora.

De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19, precum și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, Poliția îndeamnă participanții la protest să respecte distanţa socială și echiparea corespunzătoare cu măşti.

De asemenea oamenii legii îndeamnă cetățenii să coopereze cu organele de drept, să acorde suportul şi să informeze despre orice încalcare sau acţiuni ilegale care le-au devenit cunoscute ori au fost observate, pentru intervenţia operativă şi întreprinderea măsurilor necesare în asigurarea ordinii şi securităţii publice, de prevenire şi combaterea comportamentelor antisociale şi degradante.

„Poliţia va reacţiona prompt şi în conformitate cu legislaţia, pentru a preveni şi combate oricare comportament şi acţiuni care au scopul destabilizării situaţiei şi ordinii de drept. Noi suntem alături de cetăţeni şi nu vom tolera sub nici o formă încălcarea prevederilor legale, ori acțiunile celor care intenţionează să destabilizeze să admită şi să cheme la:

– blocarea benzilor de circulație sau a arterelor de transport pentru a provoca perturbarea funcționării normale a transportului auto;
– crearea de obstacole, prin stabilirea de posturi sau prin alte mijloace, dacă aceasta a provocat accidente cu oameni şi alte urmări grave;
– opun rezistență funcționarilor publici cu statut special;
– se vor exprima verbal şi vor ultragia angajaţii cu statut special ai Ministerului Afacerilor Interne aflați în exercițiul funcțiunii de asigurare şi de menținere a ordinii publice;
– vor chema la dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă.

Persoanele vinovate de comiterea acestor acțiuni sunt pasibile de răspundere civilă, contravenţională şi penală.

Informăm că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate conform legislației.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!