„Chiar dacă statul va economisi 600 de milioane de lei din cheltuieli, va rata un suport bugetar de cel puțin 6,4 miliarde”. De această părere este fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță, după ce la ședința de pe 16 decembrie a Parlamentului, deputații socialiști și cei din platforma „Pentru Moldova” au votat pentru abrogarea „legii miliardului”. 

Fosta ministră a Finanțelor spune că povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetățenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt, iar anularea legii miliardului nu este altceva decât mutarea datoriei de la Ministerul Finanțelor la Banca Națională a Moldovei (BNM). Natalia Gavriliță este de părere că aceste acțiuni vor avea consecințe grave pentru economie și vor lăsa moștenire o gaură bugetară de proporții.

„Prim-ministrul Ion Chicu se arată deranjat de menționarea „găurii bugetare”. Dar chiar și un nespecialist înțelege că R. Moldova nu poate spera la suport bugetar în condițiile în care justiția nu face nici un progres în pedepsirea hoților de miliarde și confiscarea averilor furate, iar Parlamentul anulează angajamentele adoptate anterior. Astfel, în bugetul din 2021 nu vor mai veni granturi în sumă de 457 milioane de lei și împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar în sumă de 5,9 miliarde, din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale.

Deci chiar dacă statul va economisi 600 milioane de lei din cheltuieli, va rata suport bugetar de cel puțin 6,4 miliarde! Și aici vorbim doar despre buget, nici nu spun despre consecințele economice pe termen lung și necesitatea de recapitalizare a BNM”, a scris ex-ministra pe pagina sa de Facebook.

După ce Parlamentul a aprobat proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!