/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Unele votate, altele abrogate. Cum și-au exprimat votul socialiștii și cei din PP „Șor” la ședința Parlamentului

16 decembrie 2020, ora 22:48

Între timp, deputații socialiști, alături de cei din grupul Pentru Moldova, au votat mai multe legi, iar pe unele, intrate în vigoare mai demult, le-au anulat. Astfel, parlamentarii au modificat vârsta de pensionare pentru femei de la 63 la 57 de ani, iar pentru bărbați de la 63 la 62 de ani, criticată de Fondul Monetar Internațional. A fost anulată și legea care a transformat miliardele furate din sistemul bancar în datorie publică. În schimb, cu votul în ambele lecuri, limba rusă a primit statut de limbă de comunicare interetnică, chiar dacă au existat avize negative din partea unor entități implicate în acest proces.

VLADIMIR ODNOSTALCO, DEPUTAT PSRMЮ „Am luat decizia de revenire la vârstele anterioare de pensionare. Mai exact. 57 de ani – în cazul femeilor și 62 – în cazul bărbaților”.

„Colegi, suntem in procedură de vot. Reveniți la locurile de muncă sau măcar să vă vadă numărătorii. … Cine este pentru, vă rog să votați! Majoritatea, deși e chiar unanim.”

Tot cu 55 de voturi a fost votat, în a doua lectură, proiectul de lege ce conferă mai multe împuterniciri pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Vedem că acest proiect nu conține nimic periculos. El vine să reglementeze lucrurile care există deja. Constituția prevede anumite lucruri, iar legislația națională încă trebuie armonizată.”

La ședința de astăzi, a fost votată, în a doua lectură, și inițiativa care conferă pentru limba rusă statut de limbă de comunicare interetnică, chiar dacă au existat avize negative din partea CSM-ului și CNA-ului. După ce va fi promulgată, funcționarii vor fi obligați să ofere răspunsuri și în limba rusă, la solicitare. De partea cealaltă, deputatul Sergiu Sîrbu a propus un amendament prin care a cerut Guvernului să elaboreze programe ca cetățenii Republicii Moldova să poată învăța și limba română.

SERGIU SÎRBU, DEPUTAT PENTRU MOLDOVA: „Toți să cunoască limba de stat, dar, totodată, să-i ajutăm și să respectăm documentele internaționale cu privire la limbile natale, pe care le vorbesc”.

A fost abrogată și legea ce-a transformat miliardele furate din sistemul bancar în datorie publică, votată în 2016.

ELEONORA GRAUR, DEPUTATĂ PENTRU MOLDOVA: „Aceasta, în loc să îmbunătățească condițiile cetățenilor doar a înrăutățit. Legea a fost criticată, acum trebuie să repara aceasta gafă, pusă pe seama cetățenilor”.

Procesul de votare a fost boicotat însă de deputații din opoziție, care au părăsit sala în semn de protest și au avertizat că legile sunt populiste, ce pot afecta dezvoltarea economică de mai departe a Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram