/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Start vânzărilor de brazi naturali. Care sunt prețurile celor crescuți în R. Moldova, aduși din România sau Danemarca

missing
17 decembrie 2020, ora 07:30

Piețele din Chișinău au devenit mai verzi de vreo două zile, de când comercianții au pus în vânzare sute de brazi vii pentru sărbătorile de iarnă. În funcție de specie și zona în care au fost crescuți: Moldova, România sau Danemarca, aceștia costă între 200 și 1500 de lei. De asemenea, contează înălțimea pomului și cât de multe ramuri are. Cumpărătorii nu se prea avântă să procure, pentru că unora le par prețurile cam pipărate, iar alții mai amână pentru mai târziu achiziționarea unui Pom de Crăciun. Totuși, lume multă se plimbă pe aleile improvizate, deoarece oamenii spun că sunt atrași de mirosul îmbătător de conifere, care le amintește de copilărie.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Zeci de brazi aduși din România își așteaptă cumpărătorii în acest loc. Dacă doriți să procurați un brad mai bogat, trebuie să scoateți din buzunar între 600 și 1500 de lei, iar dacă vreți sa economiști, puteți opta pentru brazi crescuți în Moldova”.

Vânzătorii au ieșit, de ieri, în piețele de cartier, ca să vândă brazi vii. Aceștia spun că marfa lor nu se prea cumpără, iar oamenii vin mai mult ca să îi  admire. Comercianții speră totuși că, până la Revelion, vor avea vânzări bune. Ei mai spun că, dacă se află într-un spațiu în care nu este foarte cald, departe de o sursă de încălzire, bradul fără rădăcină poate să reziste și până la o lună.

GARDEI, VÂNZĂTOR: „Și de la noi și de la Danemarca. – Prețurile cam de la cât încep? – De la 400 și în sus”.

ANDREI, VÂNZĂTOR: „Oamenii se interesează, sunt mulți care doresc și cumpără. Prețurile, să vă spun, sunt decente și cred că sunt după buzunarul la fiecare. Cine dorește un brad frumos, pe el nu-l interesează prețul, dar îl interesează bradul. Cine nu are bani să cumpere, cumpără un simbol ca să aibă în casă, un simbol de sărbătoare”.

Noi am surprins câțiva doritori de a cumpăra un brad natural.

„Da căutăm un brăduț. – Și cum vă par prețurile? – Da nu știu că abia am început să întrebăm prețurile. În centru 850 -700, depinde de brăduț. – Vreți un brăduț natural? – Da cred că în ghiveci, natural, sau „pihtă” olandeză”.

„Cel mai mult îmi place „pihta”. – Mai mare doriți să luați? – Da, mai mare”.

„- Și cât e? – Așa la 200 de lei! – Hai dați-l”!

„Și brazi mai mici și bărbatul când se uită la brazi apoi cumpără”

Dacă brazii aduși costă între 600 și 1500 de lei, atunci prețul celor moldovenești pornește chiar de la 200 de lei și poate ajunge până la 700 de lei. Acest bărbat a ales un brad moldovenesc, deoarece are un preț mai accesibil și un miros mai puternic. El spune că vrea să creeze atmosferă de sărbătoare în casă pentru că își așteaptă nepoții în vizită.

„- Cum vă par prețurile? – După munca depusă și prețurile sunt respective. Dacă nu avem zăpadă, măcar brăduț să avem”.

Acum câteva săptămâni, reprezentanții Agenției Moldsilva au spus că vor scoate în vânzare circa 50 de mii de brazi. Totodată, directorul Agenției a declarat pentru IPN că, în acest an, din cauza situației pandemice, prețul brazilor s-a ieftinit cu 20%, astfel încât, de sărbători, familiile să se poată bucura de un Pom de Crăciun natural în casă.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- GHENADIE STOIANOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram