Proiectele votate ieri noaptea în Parlament ar putea fi atacate la Curtea Constituțională. Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a declarat că toate legile adoptate ieri de PSRM și cei de la Șor ridică mari probleme de constituționalitate.

„De exemplu, Constituția spune foarte clar că amendamentele care majorează veniturile sau cheltuielile trebuie obligatoriu acceptate de Guvern. Noi avem legi care au fost votate în general fără existența vreunui aviz al Guvernului. Dar avem și legi unde Guvernul a spus că lasă decizia la discreția Parlamentului. Aceasta, la fel, este neconstituțional – Constituția spune că trebuie acceptul Guvernului și oricare altă abordare este neconstituțională”.

„Noi astăzi încă analizăm ceea ce au făcut ieri PSRM și ȘOR – vreau să precizez aici că nici măcar cei care au votat nu cunosc ce anume s-a votat – și nu excludem că vom depune sesizări la Curtea Constituțională. S-ar putea să ne coordonăm acțiunile cu alți deputați din Parlament așa încât să nu ne călcăm pe picioare – cineva formulează sesizări pe anumite legi, altcineva pe altele. Cert este că nicidecum nu vom lăsa ca legile adoptate cu încălcarea Constituției să rămână în vigoare”.

Amintim că ieri, aproape de ora 23:00, deputați din parte PSRM și Platforma „Pentru Moldova” din care fac parte și cei de la Partidul Șor au votat proiectele bugetelor și politica fiscală. Asta în condițiile în care parlamentari din opoziție au cerut amânarea ședinței pentru astăzi.

În contextul votului de noaptea trecută și agricultorii, care au protestat la Parlament, s-au arătat nemulțumiți.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!