Joe Biden a ales-o pe parlamentara amerindiană Deb Haaland ca secretar al Internelor, un mare departament responsabil cu resursele naturale, a informat joi media americană, un nou simbol al diversităţii dorite de preşedintele ales în viitorul său guvern, notează AFP.

Dacă numirea ei este confirmată de Senat, va deveni la vârsta de 60 de ani primul american nativ care ocupă o funcţie ministerială.

Membră a tribului Laguna Pueblo instalat în New Mexico, Deb Haaland se va regăsi în fruntea unui departament care gestionează printre altele vastele resurse naturale ale terenurilor federale, precum parcurile naţionale, dar şi rezervaţiile indiene, scrie Agerpres.

Ea va fi, de asemenea, însărcinată să aplice ambiţiosul program al lui Joe Biden pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. El a promis astfel că nu va mai acorda autorizaţii de forare pentru gaze sau petrol în zonele federale.

O petiţie, sprijinită de peste 120 de reprezentanţi tribali, l-a îndemnat recent pe Joe Biden să „facă istorie” numind-o pe Deb Haaland în acest post, crucial pentru cele aproximativ 600 de triburi recunoscute în Statele Unite.

Deb Haaland a fost una dintre primele două femei native americane care au fost alese în Congres în 2018, în Camera Reprezentanţilor.

Mama celibatară, care a învins alcoolismul şi a fost nevoită pentru o vreme să recurgă la ajutoare alimentare guvernamentale, a făcut parte din acest val de femei candidate la Congres pentru a se opune politicilor preşedintelui Donald Trump.

Înaintea lui Deb Haaland, un singur alt amerindian a făcut parte din guvernul american: Charles Curtis, vicepreşedinte al lui Herbert Hoover între 1929 şi 1933.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!