/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Studiu: Doar 30 la sută din populația Republicii Moldova ar accepta să se vaccineze contra Covid-19

18 decembrie 2020, ora 22:05

Doar 30 la sută din populație ar accepta să se vaccineze contra Covid-19. Așa arată un studiu nou, al treilea la număr, despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Rezultatele mai demonstrează că 85% dintre respondenți sunt de acord să poarte obligatoriu măștile în spațiile publice închise, în transport și magazine. În timp ce peste 90 la sută afirmă că au respectat toate restricțiile impuse în perioada pandemiei, adică au purtat măști, au păstrat distanța socială și s-au spălat des pe mâini.

Potrivit Ministerul Sănătății, instituție care a prezentat studiul, a crescut cu aproape 10 la sută numărul persoanelor care cred că ar putea să se infecteze cu noul coronavirus. Dacă în luna iulie, doar 33 la sută considerau că pot și ei lua infecția, atunci datele recente arată că 41 la sută sunt conștienți că ar fi putea să se îmbolnăvească. În continuare, cercetarea atestă o reticență înaltă a oamenilor față de testare.

Astfel, fiecare al treilea respondent ar refuza să se testeze dacă nu ar avea simptome, chiar dacă a contactat cu cineva infectat, din cauza că procedura este costisitoare, nu au încredere în rezultate ori le este frică să nu se infecteze, în timp ce își fac testul. Între timp, peste 92% din populația adultă afirmă că au respectat principalele măsuri de prevenire a infecției, adică au purtat masca de protecție, s-au spălat pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, au folosit dezinfectanții, au respectat distanța socială și au respectat eticheta tusei.

Sondajul mai arată că, în această perioadă, oamenii au făcut mai puțin sport decât de obicei, au consumat mai multă mâncare nesănătoasă și au băut mai mult alcool. Iar dacă vaccinul anti-Covid va apărea și în Republica Moldova, atunci doar 31 la sută (carton3) sunt de acord să se imunizeze. Cercetarea mai relevă că fiecare a patra persoană adultă pune la îndoială prezența noului coronavirus.

Al treilea studiu a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie, pe un eșantion de aproximativ 1000 de persoane, din peste 400 de localități, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare maximă fiind de ± 3%. Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa, acesta fiind ajustat la situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de „CIVIS”, prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.

 

30% AR ACCEPTA VACCINUL

Ministerul Sănătății a prezentat un studiu nou despre viziunile comportamentale privind COVID-19

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram