Schimbare de ton a președintelui turc, Recep Erdogan, într-o videoconferință pe care a avut-o vineri cu cancelarul german Angela Merkel, pe care a asigurat-o de bunele sale intenții în relațiile cu Uniunea Europeană și i-a lăudat eforturile pentru a face ca relația Ankara – UE să funcționeze. Mesajul „de pace” cu UE este transmis de președintele turc în ziua în care UE a terminat de alocat toți banii pe care îi datora Turciei pentru că a acceptat să găzduiască refugiați pe teritoriul său, în virtutea unui acord încheiat în 2016, un acord de care Turcia a fost acuzată adesea că se folosește pentru a șantaja blocul comunitar, transmite digi24.ro.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat-o vineri pe Angela Merkel, cancelarul german, că doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu Uniunea Europeană și i-a mulţumit pentru contribuţiile sale „constructive” şi eforturile în favoarea relaţiilor Turcia-UE, potrivit unui comunicat al Președinției turce, citat de AFP.

„Există o nouă fereastră de oportunitate” pentru a consolida relaţiile Turcia-UE, dar unele ţări încearcă să „creeze o criză” pentru a perturba această „agendă pozitivă”, se arată în comunicatul Președinției turce, care nu menţionează însă numele acestor ţări.

Relaţiile Turciei cu Grecia şi Cipru, dar şi cu Franţa, traversează de luni de zile o perioadă dificilă.

Liderii UE, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, au decis să impună sancţiuni Turciei pentru „acţiunile şi provocările sale unilaterale” în apele Mediteranei de Est, bogate în zăcăminte de gaze şi unde Ankara contestă delimitarea frontierelor maritime prin efectuarea de lucrări de explorare, precizează AFP, preluată de Agerpres.

Afirmând că intențiile Turciei sunt „constructive”, preşedintele Erdogan a acuzat Grecia că refuză să negocieze.

Erdogan a cerut revizuirea acordului cu UE referitor la refugiați

El a cerut, de asemenea, revizuirea acordului încheiat în 2016 între UE şi Turcia privind migranţii, revizuire care ar fi, în opinia sa, „cheia unei agende pozitive cu Europa”. Acest acord a fost încheiat în urma crizei migraţiei din 2015, odată cu sosirea a peste un milion de refugiaţi în Europa. Turcia a acceptat atunci revenirea pe teritoriul său a tuturor noilor migranţi sosiţi în insulele greceşti, inclusiv a solicitanţilor de azil precum sirienii care fugeau de războiul de acasă, în schimbul plăţii unui ajutor de 6 miliarde de euro destinat îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a celor 3,6 milioane de refugiaţi pe care îi găzduieşte.

Din acel moment, Ankara a fost acuzată în mod regulat că şantajează ţările europene invocând chestiunea migranţilor.

Uniunea Europeană a terminat joi de alocat Turciei întreaga sumă promisă de şase miliarde de euro.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!