/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Retrospectiva protestelor din centrul Capitalei. Agricultorii și-au lăsat tractoarele în PMAN

missing
20 decembrie 2020, ora 20:46

Ultimele două săptămâni au fost marcate de protestul agricultorilor. Zeci de oameni, unii la volanul tractoarelor, au manifestat în fața Guvernului, iar mai apoi și a Parlamentului, cerând să li se ofere compensații pe măsura pierderilor suportate în timpul secetei, dar și reducerea TVA-ului de la 12 la 8 procente pentru produsele agricole. În unele zile, protestele au fost marcate de incidente cu forțele de ordine. Cel mai violent moment a fost atunci când, pe scările Parlamentului, un polițist a pulverizat gaze lacrimogene, iar printre cei afectați au fost și doi jurnaliști. Și patru carabinieri au avut nevoie de ajutor medical, după ce ar fi fost călcați de roțile tractoarelor.

Agricultorii și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale pe 9 decembrie, după ce au fost ținuti timp de câteva zile la intrările in oraș. Deși Primăria le-a autorizat protestul până în data de 31 decembrie, fermierii au declarat atunci că sunt gata să stea nonstop. În acea zi a avut loc ședința de Guvern, unde premierul Ion Chicu l-a acuzat pe deputatul Alexandr Slusari că a organizat protestul și i-a cerut să vină cu amendamente pentru a discuta problemele din agricultură.

Șeful Guvernului a mai amintit atunci că tractoarele sunt procurate din subvenții, adică – din bani publici. Replica lui Slusari nu s-a lăsat mult așteptată. Deputatul PPDA a declarat că oamenii au ieșit în stradă anume din cauza politicii promovate de guvernul Chicu. Peste o zi, adică pe 10 decembrie, fermierii au decis să ia o pauză și au plecat pe la casele lor, lăsându-și însă tractoarele în fața Guvernului. Aceștia le-au dat autorităților centrale câteva zile ca să se gândească, cum pot fi soluționate revendicările înaintate. Majorarea compensației de la 1500 la 3000 de lei per fiecare hectar distrus de secetă, dar și reducerea TVA-ului pentru produsele agricole de la 12 la 8%. Între timp, tractoarele lăsate în Piață erau păzite de câțiva protestatari, fiind și un punct de atracție pentru unii trecători.

„Lor le este comod să ne amâne de pe zi pe zi, ca să întindă timpul, ne vom obosi, vom pleca acasă. Intimidări și chestii din astea. Dar nu vom ceda pentru că anul care a fost a fost foarte greu, plus că se mai adaugă și modificările lor la legea bugetului”.

Marți, 15 decembrie. Agricultorii au revenit în fața Guvernului, după ce revendicările lor au rămas fără finalitate. Manifestația a fost marcată de îmbulzeli și drum blocat. Oamenii au vrut să intre în clădirea executivului, dar au fost opriți de cordoanele de scutieri.

„Uitati-vă, într-o țară normală ar ieși cineva sa ne spună.”

A doua zi, protestul s-a mutat în fața Parlamentului, unde unii agricultori au urcat cu tractoarele pe scările clădirii.

Protestatarii s-au îmbrâncit cu polițiștii, iar la un moment dat unul dintre ofițeri a pulverizat spray lacrimogen în mulțime.

Câțiva carabinieri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-ar fi rănit la picioare. Potrivit poliției, unii protestatari s-au ales cu procese penale pentru huliganism și aplicarea violenței asupra angajaților din domeniul ordinii publice.

Pe 17 decembrie, protestul a continuat în fața Parlamentului. În timpul manifestației, a fost blocat o porțiune din bulevardul Ștefan cel Mare.

„Nu plecăm, chiar dacă primim un răspuns pozitiv privind compensările. Vrem sa fie publicam in Monitorul Oficial, ca sa stim ca vom putea primi banii până la mijlocul lunii februarie”.

Iar ieri, agricultorii au decis să mai ofere o pauză de câteva zile autorităților, iar marți sunt deciși să revină din nou în centrul capitalei. Acestora li s-au alăturat și un grup de transportatori.

Într-una din zile, câtiva deputati socialiști le-au promis că, după abrogarea legii miliardului, în bugetul de stat vor apărea în jur de 600 de milioane de lei, care vor fi alocate agricultorilor.

 VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT SOCIALIST: „Banii care vor fi, prin această metodă, disponibili în buget, le vom acorda Fondului de subsidii în Agricultură”.

De cealaltă parte, deputatii din opozitie au calificat aceste propuneri drept populiste. Ieri, Igor Dodon a declarat că protestul agricultorilor are substrat politic, în spatele căruia stă opoziția parlamentară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram