Surse de încredere au dezvăluit pentru „Cutia Neagră” că microbuzul misiunii diplomatice, prins cu anabolizante pe 7 decembrie, ar fi făcut periodic și contrabandă cu băuturi alcoolice, ducând ilegal chiar și câte 1500 de litri într-o deplasare. Și în ziua în care a fost prins la vamă avea sticle cu vin, în total peste 1000 de litri. O parte urma să ajungă și la restaurantul „Moldova” care activează în cadrul hotelului „Casa de oaspeţi” de pe lângă Ambasada R. Moldova la Moscova. Sursele noastre ne-au comunicat că restaurantul vinde clienților băuturi moldovenești fără timbru de acciz și niciodată nu eliberează bonuri de casă.

Pentru a verifica aceste informații, echipa „Cutia Neagră” a trimis incognito un client în restaurant, care a comandat o sticlă de vin moldovenesc. Aceasta era într-adevăr fără timbru de acciz, semn că a fost introdusă ilegal pe teritoriul Federației Ruse. La final, persoana a fost anunțată că poate plăti doar cash sau realiza un transfer pe numărul de telefon al unei persoane fizice, dar oricum nu va primi bon de casă.

„ – Voi plăti prin transfer sau cum?

 – Da, pe o cartelă „Sberbank”.

 – Poftim, puteți transfera pe acest număr, pentru Alexei Vasilievici, pe acest cont.

– Îmi dați și un bon?

– De casă, aveți în vedere? Nu, din păcate noi nu eliberăm bon, pentru că activăm pe teritoriul statului moldovenesc și  avem probleme cu asta”.

Pentru sticla de vin moldovenesc, cumpărată la restaurantul de la ambasada, clientul incognito trimis de „Cutia Neagră” a plătit 2 310 ruble, ceea ce înseamnă cam 545 de lei. La fabrica din Moldova, o sticlă de vin de acest fel costă circa 100 de lei. Deci, prețul a fost majorat de cinci ori, fără ca administratorii restaurantului să plătească vreo taxă sau impozit pe produs.

Administratorul restaurantului a refuzat să ofere explicații, a pus receptorul și ulterior nu ne-a mai răspuns la apeluri: „Din păcate, eu nu pot da niciun fel de comentarii despre asta”.

Proprietara din acte a restaurantului are legături cu Șor și Plahotniuc

Restaurantul „Moldova” este administrat de firma rusească „Constanta”. Compania a obținut spațiul în chirie încă în anul 2012. Fondator unic și director al firmei este Iana Gaidaiciuk.

Am identificat mai multe conexiuni ale femeii cu deputatul fugar Ilan Șor, dar și cu fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc. Firma din Rusia „Constanta” a fost înregistrată în 2012 de către offshore-ul din Marea Britanie „Daniell Invest”, condus de un cetățean din Republica Dominicană. Peste un an, în august 2013, director al offshore-ului devine Iana Gaidaiciuk. Firma a fost lichidată în mai 2016.

În aceeași perioadă în care dominicanul era director la „Daniell Invest”, el mai administra alte câteva companii din Marea Britanie, printre care și „Introstyle Solution LTD”, înregistrată în martie 2012. În următoarea lună, în aprilie, offshore-ul a fondat la Chișinău compania „Știri Media TV”, deținătoarea licenței „Publika TV” a lui Plahotniuc. În 2014, firma a fost redenumită în „Radio Media Group” care deține deja mai multe licențe pentru radio și tv din holdingul lui Plahotniuc, iar ca fondator figurează și astăzi firma din Marea Britanie.

„Cutia Neagră” a stabilit că offshore-ul „Introstyle Solution LTD” a fost lichidat în septembrie 2020.

Anterior, procurii au anunțat public că „Introstyle Solution LTD” s-a numărat printre companiile create de Vladimir Plahotniuc special pentru a organiza circulația banilor luați prin credite neperformante de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Firmele au primit prin transferuri 8 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general (18 mai 2020): „Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor… S-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară – dovezi care, de fapt, existau chiar de la bun început”.

Și firma „Constanta”, care gestionează restaurantul din incinta Ambasadei noastre de la Moscova are legătură cu BEM-ul. Aceasta a preluat, în august 2013, la Chișinău, compania „Sisteme Informationale Integrate”, care a procurat un pachet majoritar de acțiuni – 33,72% la Banca de Economii.

Numele Ianei Gaidaiciuk a apărut și într-o anexă publicată de administratorul special al BEM care atenționa despre existența unor acțiuni concertate de preluare a băncii. În listă figura și un rus cu numele Alexei Kucerenko, despre care sursa noastră spune că ar fi tatăl Ianei Gaidaiciuk. Iar mama sa, Lilia Plekacevskaia, este impresara cântăreței Jasmin, soția lui Ilan Șor, cu care are doi copii.

Anterior, presa a scris că Iana Gaidaiciuk a fost administratoarea unei alte firme „Victoria Trade”, care avea sediul chiar la Ambasada R. Moldova din Moscova, unde se află hotelul și restaurantul misiunii diplomatice. „Victoria Trade” a fost fondată de compania moldovenească „Moldclassika” înregistrată încă în anii 90” de Miron Șor, tatăl lui Ilan Șor. Astăzi, numele Ianei Gaidaiciuk nu mai apare în calitate de director la „Victoria Trade”.

O altă conexiune cu Ilan Șor o face firma rusească „Klasika International”, pe care tot Iana Gaidaiciuk o administrează. Printre proprietarii firmei a fost anterior și Mariana Covaci, care a făcut parte din Consiliul de Administrare al BEM. În 2016, procurorii au emis un mandat de arest pe numele ei, dar femeia a fugit din Republica Moldova.

Din mai 2014, „Klasika International” din Rusia a fost preluată de offshore-ul cipriot „Klassika International Limited”, administrat în prezent de un oarecare Alexandru Filip. Acesta mai este director al SRL-ului din Chișinău „D.F.I.”, care a aparținut familiei Șor.

Legăturile Ianei Gaidaiciuk cu Șor și Plahotniuc

 

„Klassika International Limited” a beneficiat de numeroase transferuri din miliardul furat și apare în dosarele lui Vlad Filat și Veaceslav Platon. Offshore-ul cipriot și SRL-ul moldovenesc D.F.I. dețin astăzi drepturile asupra brăndului rusesc de vodkă „Kremliovskaia”, despre care presa rusă a scris anterior că a fost cumpărat de Ilan Șor.

Deși problema restaurantului din proprietatea Ambasadei de la Moscova e veche, nu este clar până astăzi cum a ajuns o companie privată să administreze localul. Experții spun că asta ar încălca normele legale internaționale. Chiar Articolul 41 al Convenției de la Viena stipulează că: „Localurile misiunii diplomatice nu vor fi utilizate într-un mod incompatibil cu funcțiile misiunii”.

Contractele de arendă, revizuite la indicația lui Iurie Leancă

Într-un raport din 2007 al Curții de Conturi, auditorii constatau că între anii 2004-2006, Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă a încasat venituri din plata pentru chirie de la blocurile locative și hotelul subordonat în sumă de aproape 23 de milioane de lei. Acoperind cheltuielile de întreținere, ambasada a rămas cu un câștig de peste 6 milioane de lei. Dar în 2009, când a venit Iurie Leancă în funcția de ministru al Afacerilor Externe a insistat să fie revizuite contractele de arendă.

Iurie Leancă nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica situația, dar în 2013, în cadrul unei emisiuni televizate, a declarat: „Când am revenit la Ministerul de Externe, în 2009, am constatat că un anumit spațiu de la ambasadă continuă să se dea în chirie. Prețurile erau derizorii. Noi am insistat pe revizuirea contractelor existente și aproape dublarea lor. Asta a contat pentru noi. Cel mai important este să finalizăm procesul de transmitere a acestui imobil în proprietatea Republicii Moldova. În momentul în care vom finaliza acest proces, vă asigur că nu va mai închiria nimeni spații la Ambasada de la Moscova”.

Leancă a evitat atunci să dea mai multe detalii despre cum a ajuns Ilan Shor să închirieze aceste spații, menționând că nu dorește să insiste pe acest subiect pentru că este unul delicat, care ține de relația bilaterală dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

„Constanta” – firmă cu un singur angajat, cu pierderi anuale și datorii de milioane

Straniu este faptul că, de când administrează restaurantul din proprietatea ambasadei, firma „Constanta” a declarat doar pierderi, deși localul se află în centrul Moscovei și are clienți, fiind unicul cu mâncare tradițională moldovenească. În 2019, firma a înregistrat pierderi de 6 milioane de ruble, iar cu un an mai devreme, pierderile au fost de peste 8 milioane. Compania declară și datorii pe termen lung ce depășesc 700 de milioane de ruble, echivalentul a 9 milioane de dolari.

Proprietara restaurantului, Iana Gaidaiciuk nu a fost de găsit nici la telefon, nici pe rețelele sociale.

Nu doar afacerile de la restaurantul din incinta Ambasadei Moldovei la Moscova merg strună, ci și o altă afacere ilegală, ajunsă subiect al unui răsunător dosar penal în 2013 –  eliberarea de legitimații și numere de înmatriculare diplomatice pentru mașinile unor persoane care nu au nimic cu Ambasada noastră din Federația Rusă. În posesia echipei „Cutia Neagră” au ajuns câteva astfel de legitimații, dar și mai multe poze ale unor mașini de lux cu numere ale misiunii diplomatice care de fapt aparțin unor oameni de afaceri.

facebook.com

Anatolii Cazacu este un prosper om de afaceri, care administrează o companie de construcții din Crimeea. Bărbatul este originar din Republica Moldova, dar locuiește de mai mulți ani în Rusia. Chiar dacă businessmanul nu lucrează și nici nu a lucrat niciodată la Ambasada de la Moscova, de mai mulți ani Cazacu dispune de legitimație de angajat al misiunii. Ultima dată, legitimația a fost prelungită la sfârșitul anului 2019 pentru trei ani înainte. La pachet cu legitimația, omul de afaceri a primit și două plăcuțe roșii cu numere diplomatice, pentru mașinile sale. Una dintre mașini – o „Skoda Superb” cu număr destinat personalului tehnic al ambasadei – T 030, și o altă „Skoda Octavia” –  cu număr diplomatic T 011. Ultima a fost surprinsă chiar pe străzile Chișinăului, în urmă cu doi ani.

În prezent, firma „Subos”, în care Cazacu deține 31 % de acțiuni, construiește în Crimeea, regiune ucraineană anexată de Federația Rusă, un imens complex locativ cu peste 600 de apartamente – „Pierla Feodosiei”.  Cazacu a ajuns administrator și acționar al companiei în 2017, la trei ani de la anexarea Crimeii. În ultimii ani, Cazacu a deschis și alte afaceri mai mici în Smolensk, Rusia, dar din anumite motive anul trecut a decis să le închidă.

Surse din cadrul ambasadei ne-au comunicat că omul de afaceri venea periodic în ospeție la Andrei Neguța. L-am contactat pentru o reacție pe Cazacu pe pagina sa de facebook. Bărbatul ne-a răspuns, confirmând deținerea legitimației și a numerelor diplomatice.

ANATOLII CAZACU, om de afaceri: „Cartela de serviciu am primit-o mai bine de zece ani în urmă. Așa mi-a fost soarta să fiu un conducător de companie de comercializare a vinurilor moldovenești. Din 2007, când a fost scos embargoul rusesc la vinurile din Moldova au apărut oarecare formalități din partea Rospotrebnadzorului. Eu am ajuns consultant între întreprinderile vinicole din Moldova, secția economică și politică a Ambasadei și Rospotrebnadzor. Iată așa și am primit cartela. Câteva zile în urmă, am scos mașina de la evidență și la poliție mi s-a spus că plăcuțele de înmatriculare cu T (tehnic) nu au statut Diplomatic și nicio prioritate”.

Un alt deținător de legitimație și numere de mașină diplomatice este Efim Șpanier. Nu am reușit să aflăm prea multe despre această persoană. El figurează ca acționar sau administrator de afaceri în Rusia, în schimba poza lui Efim Șpanier și a soției sale Alla, apare pe site-ul unei vedete ruse, Elena Vaenga, la un eveniment privat al acesteia. Sursele noastre din cadrul Ambasadei ne-au dezvăluit că Șpanier activează în domeniul cultural și i-ar fi pus la dispoziție ambasadorului bilete la concerte și spectacole. Din păcate, nu am reușit să găsit nicio posibilitate de a-l contacta pe Șpanier pentru o reacție.

Și unul dintre pretendenții din această toamnă la fotoliul de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Kalinin, ar fi beneficiat încă din 2008 de legitimații și numere de mașină diplomatice din partea ambasadei moldovenești la Moscova. Kalinin este președintele Partidului Regiunilor din R. Moldova, dar și președintele Congresului diasporei moldovenești la Moscova. Toamna aceasta el a încercat să colecteze semnături pentru înscrierea în cursa pentru prezidențiale, dar a renunțat la scurt timp motivând că unul dintre activiștii săi a fost agresat de un activist al lui Igor Dodon. La Moscova, Kalinin ar fi dispus de 2 mașini cu numere diplomatice – o Toyota Alphard, al cărui preț este de circa 50 de mii de euro, și un Audi Q7 al cărui preț depășește 60 de mii de euro.

 

ALEXANDR KALININ, președinte Congresul diasporei moldovenești în Rusia: „La ziua de astăzi eu nu am numere diplomatice. Asta declar oficial. – Dar anterior ați avut? – Eu v-am spus că astăzi eu nu am numere diplomatice”.

Și mai mulți prieteni ai fostului ambasador de la Moscova, Andrei Galbur, ar fi obținut în acea perioadă numere de mașină diplomatice în baza actelor oferite de ambasadă. Galbur nu ne-a răspuns pentru a comenta aceste informații.

Dosarul penal din 2013, clasat anul trecut

Chiar dacă după scandalul din 2013, mașinilor de lux ale lui Ilan Șor le-au fost retrase plăcuțele de înmatriculare cu numere diplomatice, practica de acordare de către ambasadă  a plăcuțelor roșii  unor persoane din afară a rămas. Dosarul penal pornit atunci de CNA și Procuratura Anticorupție nu a mai avut nicio finalitate, iar anul trecut a fost clasat.

SERGIU GAVAJUC, șef interimar Procuratura Anticorupție: „Cauza penală a fost clasată în luna mai 2019, din lipsa componentelor de infracțiune. Din actele verificate s-a stabilit că autoturismele care circulau cu numere diplomatice în Federația Rusă erau acordate drepturile legal, acelea care erau oficial înregistrate după Ambasada R. Moldova. A fost făcută și o comisie rogatorie în Federația Rusă, chiar cu deplasarea ofițerului de urmărire penală și autoritățile ruse au fost necooperante și nu au prezentat niciun fel de informații. Nu sunt probe cu referire la faptul implicării funcționarilor noștri în activitatea respectivă.

La fel de multe semne de întrebare ridică și acțiunile din acea perioadă ale Curții de Conturi. În 2012, Curtea a efectuat un control la mai multe ambasade moldovenești. Raportul a fost publicat in iulie 2012, doar că, potrivit documentului, constatările care se referă la ambasada Moldovei la Moscova au fost secretizate.

Pe atunci, președinte al Curții de Conturi era Serafim Urechean, iar fiul său, Vitalie Urechean, asigura interimatul funcției de ambasador, după ce Andrei Neguța fusese rechemat urmare a unui scandal politic. Fostul membru al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, își amintește acea ședință a Curții care s-a desfășurat cu ușile închise. Acesta mai spune că atunci a fost eliberată din funcție contabila ambasadei, dar la scurt timp a fost angajată la Curtea de Conturi.

TUDOR ȘOITU, ex-membru al Curții de Conturi: „După ce s-a terminat ședința Curții de Conturi referitor la examinarea acestui raport, dl Urechean a dat comandă și toate documentele, anexele, raportul de audit referitor la controlul care s-a făcut la Ambasada Federației Ruse au fost strânse sub pretextul că ele sunt secretizate. Din tot conținutul raportului cela de audit, acolo nu erau elemente de secrete de stat. Cu linii roșii în acest raport de audit, care a ridicat mari probleme în examinare, treceau plăcuțele diplomatice lipite de mașini de lux ale lui Ilan Șor. Exact nu pot să-mi amintesc cam câte mașini erau, dar erau mulți cetățeni, care erau conducători ai automobilelor respectice, originari din Bălți și din Tiraspol.

În 2013, după ce în presă au apărut fotografii cu mai multe mașini de lux cu numere diplomatice, Vitalie Urechean era acuzat că a semnat acte pentru eliberarea plăcuțelor. Acesta a renunțat între timp la diplomație și se ocupă astăzi de agricultură. Despre scandalul din 2013 refuză să vorbească. Inițial ne-a spus să revenim cu un apel pentru că trebuie să caute niște acte din acea perioadă, iar ulterior a motivat că e bolnav și nu poate vorbi.

VITALIE URECHEAN, fost angajat al Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă: Eu sunt răcit acuma tare. Nu pot discuta acum. Acolo a fost tot legal absolut. Nu sunt implicat în nimic și vă doresc sănătate”.

În pofida multiplelor scandaluri publice în care a fost implicată ambasada Republicii Moldova la Moscova, dar și a încălcărilor depistate de Curtea de Conturi, niciun angajat al misiunii nu a fost atras vreo dată la răspundere penală. Cum se explică acest lucru?

IULIAN GROZA, ex-viceministru de Externe: „Înperioada cât eu am activat și după, cel puțin eu nu am observat situații în care Ministerul de Externe să mușamalizeze anumite cazuri concrete, mai ales de rezonanță publică. Situația Ambasadei din Federația Rusă este una specială și nu este prima dată când apare în vizorul public și al autorităților competente care să examineze cauze de corupție sau care identifică anumite nereguli, când e vorba de Curtea de Conturi. – Deci, nu beneficiază de un tratament mai special, de protecție, Ambasada R. Moldova de la Moscova față de altele? – Normal, nicio ambasadă nu beneficiază de un tratament preferențiar.

Audit complex la Ambasada R. Moldova din Rusia

Fostul ambasador Andrei Neguța nu a răspuns la telefon și nici la mesaje pentru oferi comentarii, iar Ministerul de Externe ne-a cerut o solicitare oficială de informații la care ne-a răspuns succint, deocamdată. Răspunsurile la toate întrebările trimise ne vor fi expediate în termenii legali, ne-a asigurat serviciul de presă al instituției.

„La momentul de față, Curtea de Conturi a Republicii Moldova efectuează audit financiar la MAEIE, inclusiv la misiunile diplomatice și oficiile consulare peste hotarele țării. În acest context, conducerea MAEIE a solicitat o verificare aprofundată la Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă; 2. Ca măsuri interne, MAEIE a dispus organizarea unui audit intern complex la ambasada din Moscova, care include și inventarierea „Casei de oaspeți”. Despre rezultatele căruia, putem să vă informăm suplimentar”.

Va urma!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!