/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Un deputat PAS a contestat la Curtea Constituțională legea privind modificarea activității ANI

missing
21 decembrie 2020, ora 09:47

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a depus în dimineața zilei de 21 decembrie o sesizare la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) cu privire la neconstituționalitatea legii adoptate pe 16 decembrie curent în Parlament, ce ține de modificarea modului în care funcționează Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Alesul poporului spune că a sesizat CCM pe motiv că inițial proiectul prevedea doar modificarea legii de funcționare a ANI, astfel încât prin minimizarea termenelor de prescripție să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată cu care au fost prinși mai mulți socialiști. Însă, potrivit deputatului, pe ultima sută de metri au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală, pentru ca investigarea pentru îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar, având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pentru îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe, menționează legislatorul.

„Ca efect, pe termen scurt al modificărilor, este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin anii 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită foștilor judecători Oleg Sternioală, fostul șef al CSJ Ion Druță și ex-șeful PCCOCS Nicolae Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare. Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Litvinenco spune că legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului. De asemenea, alesul poporului spune că legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți, dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară.

„Pe lângă declararea neconstituționalității, am solicitat suspendarea acțiunii legii. Acest lucru este imperios necesar dat fiind faptul că legea contestată vizează și legislația penală. Iar în penal funcționează principiul de aplicare imediată a legii mai blânde, astfel că intrarea în vigoare măcar și pentru o zi a unei legi care dezincriminează o infracțiune are ca efect absolvirea persoanei de răspundere penală. Și chiar declararea ulterioară a legii ca fiind neconstituțională nu poate schimba această realitate. Pentru a nu se întâmpla asta, legea trebuie suspendată, or este posibil ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial azi sau în zilele următoare”, a mai adăugat deputatul.

Amintim că reprezentanții ANI au prezentat avizul negativ asupra proiectului și susține că unele modificări ar afecta grav unele proceduri de control, care deja au fost inițiate.

„Autoritatea, prin avizul său a semnalat că, prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – Modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate. Or, normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se arată într-un comunicat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram