/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Clădirile istorice din Chișinău ar putea fi restaurate. Ce soluție are Primăria Capitalei

missing
21 decembrie 2020, ora 07:22

Aflate în inima capitalei, clădirile istorice, de cele mai dese ori, găzduiesc magazine, restaurante sau oficii la parter. În unele cazuri, firmele acoperă o bună parte din clădire, iar astfel farmecul acestor imobile se pierde. Pentru a încuraja agenții economici să le păstreze cât mai mult din autenticitate, primarul general propune unele scutiri la anumite impozite. Nu a spus cu cât mai exact, dar crede că în acest fel nu vom mai vedea anunțuri pestrițe, ci clădiri în toată splendoarea lor istorică.

O bună parte din clădirile istorice pot fi admirate și de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. În timp ce parterul este arendat sau cumpărat de agenti economici, pentru restaurante sau magazine, la etajele superioare sunt apartamente în care locuiesc oamenii. Am reușit să intrăm intr-o astfel de clădire, cea situată la intersectia strazii Vasile Alecsandri cu bulevardul Stefan cel Mare și Sfânt. Am putut filma doar pe holuri însă. Totuși, nu toți cei care locuiesc acolo sunt la curent că apartamentele lor sunt pline de istorie.

Pentru a elibera fațadele de reclamă și logurile oficiilor, primarul capitalei anunță câteva idei. Astfel, acesta propune unele scutiri la anumite impozite, pentru a agenții economici să participe la restaurarea fațadelor. De partea cealaltă, unii agenți economici cu care am reușit să discutăm spun că nu sunt la curent cu propunerile edilului. Aceștia au refuzat să vorbească în fața camerelor, dar afirmă că oricum au restaurat partea de clădire pe care o dețin și nu văd de ce ar trebui făcute iarăși schimbări. Oamenii care locuiesc în clădirile vechi salută ideea ca acestea să fie restaurate, însă mai speră ca discuțiile să nu rămână doar pe hârtie.

Conservarea clădirilor din centrul istoric al capitalei se află de mai multă vreme și în vizorul ONGului „Salvați Chișinăul”. Vara trecută, fotografa Aneta Dabija a mers pe urmele celor mai impresionante clădiri vechi, le-a aflat istoriile, în speranța că vor fi cât mai curând restaurate. Împreună cu alți activiști și experți, Anetta a ajutat Primăria Capitalei să elaboreze un regulament pentru a reduce poluarea vizuală a publicității. Totodată, a promovat ideea de moratoriu de construcții în centrul istoric, până documentația pentru această regiune nu va fi adusă în regulă.

SINCRON, EA,RO, ANETA DABIJA, FOTOGRAFĂ: Tot felul de blocuri, clădiri care nu au nici o treabă cu centrul istoric. Această clădire-conacul Cheșco- este monument de arhitectură de importanță națională. Evident că este importantă pentru patrimoniul nostru. Eu sper că într-o zi va fi restaurată”.

Deși în fotografiile încărcate recent de Ion Ceban, imobilele sunt în stare bună, unele chiar restaurate, echipa TV8 a surprins o mulțime de clădiri vechi, care se năruie pe zi ce trece.  De pe unele, cad bucăți enorme de tencuială, altele au fost lăsate de izbeliște, cu graffiti pe ele și cu panouri publicitare.

Legislația actuală prevede că statul oferă monumentele istorice agenților economici, dacă aceștia sunt gata să investească bani în valorificarea bunurilor, scrie agora.md. De asemenea, acum patru ani, în Codul Penal a apărut un articol care stabilește amenzi pentru deteriorarea sau distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural, în valoare de până la 500 mii de lei sau privațiune de libertate de la un an la trei ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram