Republica Moldova și Marea Britanie vor semna Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind semnarea Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acordul va cuprinde capitole dedicate cooperării pe dimensiunea externă, dialogul politic, reforme, interacțiunea în materie de securitate, justiție și afaceri interne, cooperare sectorială și componenta de comerț liber.

”Documentul a fost fundamentat pe linii directorii similare ale Acordului de Asociere și ține cont de particularitățile și interesele naționale ale părților, având ca scop asigurarea continuității relațiilor dintre Republica Moldova și Marea Britanie, dezvoltarea parteneriatului politic bilateral, consolidarea cooperării economice și comerciale între părți, cât și contribuirea la crearea condițiilor de cooperare în multiple domenii de interes reciproc”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul a fost elaborat de către autoritățile britanice în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și apariției necesității de a stabili un cadru juridic bilateral amplu și eficient.

Comisia politică externă și integrare europeană a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene depunerea unui efort consolidat pentru valorificarea Acordului respectiv prin semnarea unor Acorduri bilaterale cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu privire la recunoașterea diplomelor de studii, a permiselor de conducere, a actelor de stare civilă, precum și încheierea unui Acord de securitate socială.

Potrivit prevederilor legale, în cazul tratatelor internaționale, adoptarea deciziei cu privire la inițierea negocierilor este precedată de consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!