Președintele în exercițiu, Igor Dodon, susține că demisia Guvernului condus de Ion Chicu este o decizia asumată de către „echipă încă după 15 noiembrie, după turul doi al alegerilor prezidențiale”. Potrivit lui Dodon, demisia Guvernului nu este rezultatul presiunilor făcute de către cetățeni și nici protestele agricultorilor. Declarațiile au făcute miercuri, 23 decembrie, de către Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Moldova 1.

Președintele în exercițiu susține că decizia de demisie a Guvernului condus de Ion Chicu a fost discutată după 15 noiembrie, după turul doi al alegerilor prezidențiale, împreună cu președinta Parlamentului și prim-ministrul Ion Chicu.

Igor Dodon, președinte în exercițiu: „Imediat după alegerile prezidențiale din turul doi am discutat cu speakerul Parlamentului și prim-ministrul despre această decizie. Este o decizie asumată de echipă. Am decis să aprobăm legile importante și apoi să fie demisia. Noi am considerat că este momentul să declanșăm alegeri anticipate. Noi am mai avut proteste și moțiuni de cenzură. Aceasta a fost o decizie pare care am luat-o doar în contextul alegerilor parlamentare anticipate. După demisia Guvernului, președintele trebuie să înceapă discuțiile cu fracțiunile parlamentare. Președintele trebuie să invite partidele la discuții și să fie un mediator.”

Premierul Ion Chicu și-a dat demisia, astăzi, cu tot cu Cabinetul său de Miniștri. Anunțul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de ședința Parlamentului, la care urma să fie examinată moțiunea de cenzură, înaintată de deputații PAS. Astfel, ședința a fost amânată, iar premierul în exercițiu speră cât mai curând să aibă o întrevedere cu Maia Sandu, pentru a discuta despre ceea ce urmează. La rândul său, președintele Igor Dodon a promis că perioada următoare va fi una interesantă.

Demisia Guvernului a fost o decizie mult așteptată de către fracțiunile parlamentare din opoziție. Cei de la PAS, spre exemplu, s-au bucurat de plecarea Guvernului Chicu, deoarece, potrivit lor, acest lucru deschide cea mai scurtă cale spre dizolvarea Parlamentului actual și declanșarea alegerilor anticipate. În schimb, deputații de la Platforma Pentru Moldova declară că premierul are o atitudine iresponsabilă, întrucât, pe fundalul pandemiei, lasă cetățenii în instabilitate, în plină iarnă.

Potrivit Legislației, după anunțarea demisiei, Cabinetul de miniștri va fi în exercițiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă, Guvernul va îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice și nu poate lua decizii ce țin de politica externă sau veni cu inițiative legislative. Între timp, președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern. După consultarea deputaților, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate care, potrivit unor calcule, pot avea loc nu mai devreme de lunile mai-iunie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!