/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ Crăciunul, sărbătorit altfel în acest an. Restricțiile, în vigoare în țările europene

23 decembrie 2020, ora 14:18

Guvernele statelor europene au încercat să ajungă la un compromis pentru evitarea răspândirii coronavirusului pe perioada Crăciunului şi a permite cetăţenilor să sărbătorească alături de familii şi de prieteni. Însă, o mare parte din restricții sunt menținute, iar Crăciunul va fi diferit în acest an, în mare parte fără reuniuni. 

Marea Britanie

Toate căile de ieşire din Regatul Unit către Europa continentală (de la Dover spre Calais) sunt blocate, atât pentru deplasarea cu feribotul, cât şi pentru deplasarea prin Eurotunnel, din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Guvernul britanic a decis reinstituirea, începând cu 20 decembrie, a carantinei (#Tier4) pentru anumite zone din Anglia, inclusiv Londra. A fost decisă ridicarea nivelului de alertă COVID-19 în urma creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Restricţiile limitează călătoriile neesenţiale, inclusiv în străinătate. Potrivit regulilor în vigoare, un număr de până la trei familii au permisiunea de a se reuni în locuinţe în perioada 23 decembrie-27 decembrie. Oamenii se vor putea strânge în lăcaşuri de cult şi în aer liber, dar nu în spaţii închise sau în săli de spectacole. Programul magazinelor va fi prelungit pe perioada Crăciunului şi în ianuarie, dar barurile vor fi nevoite să se închidă în Londra pentru a evita înrăutăţirea situaţiei epidemiologice.

Franţa

Începând cu data de 15 decembrie, este interzisă circulaţia pe timpul nopţii, în intervalul 20:00-6:00. Respectarea acestei măsuri va fi controlată cu stricteţe, orice încălcare a dispoziţiei se pedepseşte cu o amendă care porneşte de la 135 de euro. Vor fi permise derogări (cu prezentarea unui document justificativ) pentru următoarele situaţii: motiv profesional; urgenţă familială; motiv medical; deplasare în vederea călătoriilor pe distanţe lungi cu trenul/avionul; deplasarea pentru persoanele cu handicap (şi însoţitor); misiune de interes general; deplasare pentru o convocare judiciară/administrativă; deplasare pe o rază de maxim 1 km de domiciliu pentru plimbarea animalelor de companie. Excepţie – vor fi permise deplasările pe timpul nopţii în data de 24 decembrie a.c.. Excepţia nu este valabilă şi pentru seara de 31 decembrie. Se elimină restricţia de deplasare pe o rază de maxim 20 de kilometri.

France 24

Spania

Se menţine măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR sau TMA test de amplificare imediată) cu rezultat negativ la COVID-19 la intrarea pe teritoriul Spaniei, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă (nu şi terestră). Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol şi poate fi prezentat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană. Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptaţi de la măsura obligativităţii prezentării unui test negativ COVID-19. În aceeaşi locuinţă vor avea permisiunea de a se reuni până la 10 persoane – o creştere de la limita anterioară de 6 – pe perioada Crăciunului şi a Anului Nou.

Italia

Sunt interzise deplasările între regiuni în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie. În zilele de 24, 25, 26, 27, 31 decembrie, 1, 2, 3, 5, 6 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele roşii (sunt permise deplasările doar pentru motive de muncă, sănătate sau situaţii de necesitate; sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, chioşcurile de ziare, tutungeriile, saloanele de frizerie şi coafură; este permisă activitatea motorie individuală în apropriere de locuinţă; barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar). Este permisă vizita la rude sau prieteni între orele 05.00 – 22.00, o dată pe zi – maxim două persoane (cu excepţia minorilor cu vârsta sub 14 ani, a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor din aceeaşi locuinţă care nu sunt autosuficiente) – în cadrul aceleiaşi regiuni. În zilele de 28, 29, 30 decembrie şi 4 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele portocalii.

Foto: DailyArt Magazine

Portugalia

Nu există o limită în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot reuni într-o locuinţă pe perioada Crăciunului, dar va fi interzisă circulaţia de la ora 23:00 la ora 02:00 pe 24 şi 25 decembrie, precum şi pe 31 decembrie. De Anul Nou, petrecerile de stradă sunt interzise, iar reuniunile în aer liber, limitate la un număr maxim de şase persoane. De asemenea, oamenilor nu li se va permite să părăsească casele între orele 13:00 – 5:00 dimineaţa în perioada 1 – 3 ianuarie.

Olanda

În această ţară este în vigoare un lockdown sever în perioada 15 decembrie 2020 – 19 ianuarie 2021. Restricţiile impuse în această perioadă şi unele excepţii de la regulile generale pe durată limitată sunt următoarele: în spaţiile publice deschise nu va fi permisă formarea unui grup mai mare de 2 persoane cu excepţia celor care împart aceeaşi locuinţă; nu va fi permisă primirea în locuinţe a mai mult de 2 vizitatori cu vârsta peste 13 ani; vor rămâne închise magazinele.

Germania

Vor fi deschise doar magazinele esenţiale din 16 decembrie până cel mai devreme 10 ianuarie. Adunările private vor fi limitate la cel mult cinci persoane din două familii, regula urmând să fie relaxată pe perioada Crăciunului, când până la 10 persoane vor avea permisiunea de a se întâlni, fără să fie puşi la numărătoare şi copiii.

Grecia

Saloanele de coafură şi librăriile se vor redeschide pe perioada Crăciunului, în timp ce alte restricţii rămân în vigoare până pe 7 ianuarie. Bisericile se vor deschide pentru liturghiile de Crăciun şi Bobotează, pe 25 decembrie şi 6 ianuarie, numărul credincioşilor care pot participa fiind limitat.

Ungaria

Autorităţile au anulat festivităţile de Anul Nou, iar restricţiile, care includ o interdicţie de circulaţie după ora 19:00, vor rămâne în vigoare până pe 11 ianuarie.

Austria

Măsuri pe plan intern, aplicabile până la 10 ianuarie 2021, inclusiv: în spaţiile publice exterioare şi în spaţiile închise trebuie menţinută o distanţă de cel puţin un metru faţă de persoanele care nu locuiesc în aceeaşi gospodărie; purtarea măştii de protecţie este obligatorie în locuri intens frecventate (ex. străzi/centre comerciale etc.) Obligativitatea purtării măştii de protecţie este impusă şi la locul de muncă, peste tot unde condiţiile de spaţiu nu permit respectarea distanţării (birouri); interzicerea părăsirii domiciliului între orele 20:00 şi 06:00 se extinde până in ianuarie 2021. Participare la scrutin electoral şi perioada sărbătorilor de iarnă, după cum urmează: zilele de 24, 25 decembrie, respectiv 31 decembrie 2020, în care restricţia de ieşire va fi ridicată; un număr de maxim zece persoane se pot întâlni cu ocazia sărbătorilor legale de Crăciun, din 24/25 decembrie, fără a se impune restricţii la numărul gospodăriilor din care fac parte aceste persoane; în data de 31 decembrie/Revelion nu se aplică interdicţii de ieşire nocturnă, se vor permite însă întâlniri private între maxim 6 adulţi şi 6 copii din maxim 2 gospodării.

Norvegia

Norvegienii vor putea invita până la 10 persoane în locuinţe cu două prilejuri diferite între Crăciun şi Anul Nou. În afara acestor zile, se va aplica limita în vigoare în prezent, de cinci invitaţi.

Belgia

Membrii unei familii vor avea voie să intre în contact apropiat doar cu o singură persoană pe perioada Crăciunului. Persoanele singure au permisiunea de a se întâlni cu alte două persoane. Focurile de artificii sunt interzise de Anul Nou, iar călătoriile în străinătate, descurajate cu fermitate.

Polonia

Polonia va extinde închiderea şcolilor, restaurantelor şi centrelor sportive la hoteluri, pârtii de schi şi centre comerciale de la 28 decembrie la 17 ianuarie şi va impune, de asemenea, o carantină de 10 zile pentru cei care se întorc în ţară cu mijloacele de transport public, a declarat ministrul sănătăţii Adam Niedzielski pe 18 decembrie. De asemenea, va fi în vigoare o interdicţie de circulaţie în noaptea de Revelion de la ora 19:00 până la 6 a.m. a doua zi.

Bulgaria

Ministrul sănătăţii din Bulgaria, Kostadin Angelov, a anunţat pe 16 decembrie că guvernul intenţionează să extindă restricţiile impuse de pandemia de coronavirus până pe 31 ianuarie, inclusiv închiderea şcolilor, restaurantelor şi a mall-urilor, respingând apelurile din partea restaurantelor şi operatorilor hotelieri de a relaxa restricţiile înainte de Crăciun şi Anul Nou. Cu toate acestea, restaurantele hoteliere se vor redeschide pe 22 decembrie la 50% din capacitatea lor şi doar până la ora 22:00.

Danemarca

Restaurantele, muzeele, cinematografele şi alte instituţii culturale vor fi închise în 69 dintre cele 98 de municipalităţi, printre care Copenhaga, până pe 3 ianuarie, restricţii care afectează aproape 80% din populaţie. Centrele comerciale sunt închise începând cu 17 decembrie, ca şi alte magazine, cu excepţia supermarketurilor şi magazinelor alimentare, începând cu 25 decembrie, ca parte a unui lockdown dur de Crăciun şi Anul Nou. Începând cu data de 21 decembrie, încetează exercitarea mai multor profesii liberale, prin închiderea frizeriilor, a cabinetele de fizioterapie, a saloanele de masaj şi tatuaj. Începând cu 21 decembrie, se închid centrele afterschool, şcolile populare şi unităţile de învăţământ pentru clasele 0 – IV. Aceste măsuri se adaugă celor aflate deja în vigoare, precum: purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice şi limitarea la 10 persoane a adunărilor publice; învăţământ online pentru clasele V-XII şi studenţi; funcţionarea barurilor şi a restaurantelor doar în regim take away; închiderea cinematografelor, teatrelor, facilităţilor sportive, piscinelor, centrelor de fitness.

Cehia

Restaurantele, hotelurile şi sălile de sport din interior, care abia s-au redeschis în urmă cu două săptămâni, şi-au închis din nou porţile începând cu 18 decembrie, cu o interdicţie de circulaţie de la ora 23:00.

Irlanda

Trei familii au permisiunea de a se reuni între 18 decembrie – 6 ianuarie, perioadă în care va fi ridicată totodată interdicţia de călătorie pe teritoriul ţării.

Elveţia

Restaurantele şi centrele de sport şi recreere (muzeele, bibliotecile, grădinile zoologice şi botanice), alte facilităţi de distracţie şi turistice vor fi închise pentru o lună începând cu 22 decembrie, iar magazinele vor rămâne deschise cu o capacitate suplimentară limitată. Guvernul a cerut populaţiei să rămână acasă şi să evite deplasările neesenţiale. Sunt permise întâlnirile private de maxim 10 persoane, există reguli speciale pentru zonele de schi.

Slovenia

Guvernul sloven a prelungit starea de epidemie cu 30 de zile, începând cu 18 decembrie. La intrarea în Slovenia, persoanele cu reşedinţa într-un stat aflat pe lista roşie trebuie să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată, prin decizie comunicată de autoritatea competentă (Ministerul Sănătăţii) autorităţilor de frontieră.

Agerpres

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram