Ministerul Finanțelor anunță că marți, 22 decembrie 2020, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova au fost publicate Legea bugetului de stat pentru anul 2021 și Legea privind politica fiscală și vamală pentru anul viitor.

Bugetul de stat pentru anul 2021 a fost aprobat la venituri în sumă de 41,4 miliarde lei și la cheltuieli în sumă de 55,4 miliarde lei, cu un deficit în sumă de 14 miliarde lei.

Menționăm că, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2021 a fost elaborat luând în considerație impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale. Principale măsuri de politici care se regăsesc în proiectul bugetului pe anul 2021, se referă la domeniile susținerii mediului de afaceri, politicii salarizării, octotirii sănătății și politicilor sociale.

În anul 2021 va fi continuată subvenționarea locurilor de muncă, subvenționarea dobânzilor la creditele contractate de la băncile comerciale de către agenții economici, acordarea creditelor în condiții preferențiale întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul băncilor comerciale, rambursarea TVA în contul achitării impozitelor salariale, pentru agenții economici din agricultură care au suferit în urma calamităților naturale. De asemenea, va continua creșterea graduală și egalarea unor valori de referință utilizate la calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar, precum și politica de susținere a personalului medical, prin punerea în aplicare a următoarei etape de majorare a salariilor cu 30% de la 1 ianuarie 2021”, se arată în comunicatul ministerului Finanțelor.

Totodată, proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține atât măsuri de diminuare a presiunii fiscale, cât și mecanisme noi de subvenționare, în vederea susținerii relansării economice, care vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, asupra veniturilor bugetare și respectiv asupra bunăstării societății și a cetățenilor.

Principalele măsuri se referă la: uniformizarea cotelor impozitului pe venit, extinderea termenului de aplicare a facilităților fiscale la impozitul pe venit pentru sectorul IT, eliminarea impozitării dividendelor distribuite în folosul persoanelor juridice, reducerea cotei TVA de la 15% la 12% pentru sectorul HORECA, extinderea Programului de rambursare a TVA până la 30 septembrie 2021 pentru producători agricoli afectați de calamitățile naturale, în limita cuantumului impozitelor salariale achitate, etc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!