Primul și cel mai mare producător de vinuri spumante din Republica Moldova a început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Astfel, Combinatul Cricova deja produce pe oră câte 5000 de sticle, după metoda franceză a renumitului călugăr Dom Perignon. Conform acesteia, vinul este amestecat cu drojdie și zahăr, iar procesul de fermentare are loc chiar în interiorul sticlei.

VADIM MÎNZATU, MANAGER:Și iată din a doua fermentație se întâmplă acel miracol, transformare a zahărului în dioxid de carbon. Apare acel perlaj fin din vinul spumant.”

Sticlele sunt lăsate să se maturizeze în renumitele galerii subterane „Cricova” la o adâncime de peste 100 de metri sub pământ, unde se păstrează temperatura constantă de +12-14 grade Celsius. Acest proces ocupă de la 9 luni și până la cel mult cinci ani, timp în care spumantul capătă stil, devine echilibrat în aciditate, gust, arome și se îmbogățește cu dioxid de carbon.

VADIM MÎNZATU, MANAGER:El extrage totuși din drojdie, din sediment, arome specifice de pâine arsă, de croissant, copturi. Este ceva ce face vinul spumant clasic mai deosebit.”

Iar după maturare, sticlele sunt transportate în secția de remuaj. Aici, timp de cinci luni, angajații le rotesc pentru a nu lăsa sedimentul să se întărească. Fiecare persoană rotește cel puțin 35 de mii de sticle pe zi.

VADIM MÎNZATU, MANAGER:În partea de jos este pus un marcaj alb la fiecare sticlă, iar ele sunt introduse în pupitru în poziție orizontală. Deja remiorii cunosc unde este acea primă poziție a sedimentului și se orientează după acest marcaj când rotesc sticlele.”

În secția de degorjaj, cuvânt care în franceză înseamnă decapitare, este în sfârșit extras dopul temporar împreună cu sedimentul și introdus dopul de plută.

Ulterior, sticlele sunt transportate la secţia de finisare, unde li se aplică etichetele, ca să ajungă de sărbători în casele celor care prețuiesc vinurile spumante de calitate. Anual la combinatul Cricova sunt produse peste 5 milioane de sticle cu vin spumant. În procesul de producere compania Cricova a utilizat până la moment peste  204 milioane de dopuri.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!