Pandemia a pus pe umerii persoanelor nevoiașe și bătrânilor din Republica Moldova încă o povară. Dacă înainte de restricții, sute de oameni beneficiau de un prânz de la cantina „Aproape de Aproape” a Diaconiei, acum misiunea a devenit mai dificilă, dar nu imposibilă. În fiecare zi, voluntarii livrează un câte un prânz pentru oamenii care se află în dificultate.

În fiecare săptămână, aproape 160 de oameni au parte de un prânz complex. Produsele alimentare necesare pentru pregătirea prânzurilor destinate celor aflați în dificultate sunt de la Banca de Alimente, un proiect alt Misiunii Diaconia, iar altele sunt donate de persoanele care fac o masă de pomenire.

„Acest proiect activează din 2013, altul era formatul cantinei, distribuiam în stradă circa 180 de prânzuri pentru bătrâni și persoane fără adăpost. În legătură cu pandemia ne-am reprofilat și ducem prânzurile la domiciliu. Aproximativ 160 de prânzuri complexe oferim pe săptămână. Avem meniuri diferite, în fiecare săptămână stabilim împreună cu bucătarul meniul”, spune preotul Adrian, coordonatorul proiectului.

Zilnic unii bătrâni așteaptă cu nerăbdare să le fie adusă mâncarea pregătită cu multă grijă de echipa Diaconiei. Și fostul profesorul Teodor Timofei, de 75 de ani, așteaptă în fiecare zi de vineri un prânz cald.

Locuiește singur într-o cameră de cămin de la Universitatea Agrară, după ce cei doi copii ai săi au murit.  Odaia, în care își petrece zilele în singurătate, îi este și dormitor și bucătărie, iar în puținul spațiu pe care îl are la dispoziție, își păstrează cu mare grijă mulțimea de cărți pe care o are.

Teodor Timofei a lucrat în calitate de profesor aproape 48 de ani, la mai multe instituții din Sângerei, Călărași și Chișinău și are deja publicată o carte de poezii, la care a lucrat aproape 22 de ani. Acum, ar vrea să mai scoată de sub tipar încă o carte sau poate două, însă din pensia pe care o are nu-și poate permite acest lux.

Fostul profesor mai are încă un vis – vrea să își achiziționeze un dulap, pentru că acum își păstrează lucrurile într-un șifonier improvizat.

Chiar dacă îi este greu, scriitorul spune că rămâne optimist și nu se dă bătut, adăugând că scriind își găsește alinarea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!