/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Își petrece zilele în singurătate. Un fost profesor de 75 de ani își găsește alinarea în cărțile sale

missing
23 decembrie 2020, ora 18:18

Pandemia a pus pe umerii persoanelor nevoiașe și bătrânilor din Republica Moldova încă o povară. Dacă înainte de restricții, sute de oameni beneficiau de un prânz de la cantina „Aproape de Aproape” a Diaconiei, acum misiunea a devenit mai dificilă, dar nu imposibilă. În fiecare zi, voluntarii livrează un câte un prânz pentru oamenii care se află în dificultate.

În fiecare săptămână, aproape 160 de oameni au parte de un prânz complex. Produsele alimentare necesare pentru pregătirea prânzurilor destinate celor aflați în dificultate sunt de la Banca de Alimente, un proiect alt Misiunii Diaconia, iar altele sunt donate de persoanele care fac o masă de pomenire.

„Acest proiect activează din 2013, altul era formatul cantinei, distribuiam în stradă circa 180 de prânzuri pentru bătrâni și persoane fără adăpost. În legătură cu pandemia ne-am reprofilat și ducem prânzurile la domiciliu. Aproximativ 160 de prânzuri complexe oferim pe săptămână. Avem meniuri diferite, în fiecare săptămână stabilim împreună cu bucătarul meniul”, spune preotul Adrian, coordonatorul proiectului.

Zilnic unii bătrâni așteaptă cu nerăbdare să le fie adusă mâncarea pregătită cu multă grijă de echipa Diaconiei. Și fostul profesorul Teodor Timofei, de 75 de ani, așteaptă în fiecare zi de vineri un prânz cald.

Locuiește singur într-o cameră de cămin de la Universitatea Agrară, după ce cei doi copii ai săi au murit.  Odaia, în care își petrece zilele în singurătate, îi este și dormitor și bucătărie, iar în puținul spațiu pe care îl are la dispoziție, își păstrează cu mare grijă mulțimea de cărți pe care o are.

Teodor Timofei a lucrat în calitate de profesor aproape 48 de ani, la mai multe instituții din Sângerei, Călărași și Chișinău și are deja publicată o carte de poezii, la care a lucrat aproape 22 de ani. Acum, ar vrea să mai scoată de sub tipar încă o carte sau poate două, însă din pensia pe care o are nu-și poate permite acest lux.

Fostul profesor mai are încă un vis – vrea să își achiziționeze un dulap, pentru că acum își păstrează lucrurile într-un șifonier improvizat.

Chiar dacă îi este greu, scriitorul spune că rămâne optimist și nu se dă bătut, adăugând că scriind își găsește alinarea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram