/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Ministerul rus de Externe a chemat la discuții mai mulți diplomați străini, în legătură cu dosarul lui Navalnîi

missing
23 decembrie 2020, ora 06:19

Investigația lui Alexei Navalnîi, în care a discutat cu unul dintre ofițerii care l-au otrăvit, este o provocare în adresa Serviciului federal de securitate rus. Astfel a calificat serviciul dezvăluirile ce apar în emisiunea politicianului. Printre altele, agentul rus a confirmat că otrăvirea a fost un plan pregătit de serviciile speciale ruse, iar faptul că nu a murit este din cauza că avionul cu Navalnii la bord a aterizat de urgență, iar paramedicii i-au administrat un antidot. Tot după discuția cu ofițerul, s-a aflat că substanța toxică i-a fost plasată în lenjeria intimă.

„Dacă zbura mai mult timp, de pildă, iar avionul nu făcea aterizarea de urgență, posibil de asta nu a mers cum trebuie. Apoi intervenția operativă a echipei de salvare, pe pista de aterizare…”.

Agentul FSB a făcut aceste dezvăluiri fără să-și dea seama, într-o conversație la telefon cu Aleksei Navalnîi, care s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei. În timpul convorbirii de 45 de minute, Konstantin Kudreavțev, a oferit informații și despre alte persoane implicate în otrăvire, dar și despre cum a fost trimis să curețe urmele, el fiind responsabil de prelucrarea hainelor.

„-Ce-ați făcut mai exact? -Am spălat, am prelucrat cu amestecuri. Ca să ei să nu… Cum să spun…”.

În timpul convorbirii, Navalinîi a aflat că cea mai mare doză de toxină a fost plasată în lengeria sa intimă.

„Am prelucrat partea interioară. -Imaginați-vă boxerii. În ce loc mai exact ați pus? Pe mijloc”.

Toxicologii consultați de postul american de televiziune, CNN, au arătat că toxina Noviciok plasată în lenjeria intimă, sub formă de pulbere, se absoarbe în corpul victimei când aceasta transpiră. „Este o provocare și o discreditare a Serviciului federal de securitate”, așa a reacționat instituția, la investigația publicată de echipa lui Navalnîi. Serviciul mai spune că întreaga convorbire este falsă, iar opozantul rus colaborează cu serviciile americane de spionaj. Totuși, o anchetă a fost demarată, rezultatele urmând să fie anunțate ulterior. Acum câteva zile, președintele rus, Vladimir Putin, acuzat că anume el ar sta în spatele tentativei de asasinat, a fost întrebat despre acest lucru la o conferință de presă.

VLADIMIR PUTIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI RUSE: „Cui îi trebuie el? Dacă și-ar fi dorit, era deja să-și ducă treaba la bun sfârșit. Soția lui s-a adresat către mine să îl ducă la tratament în Germania, am dat ordinul chiar în aceeași secundă”.

Astăzi, Ministerul rus de Externe a chemat la discuții mai mulți diplomați străini, în legătură cu dosarul lui Navalnîi și sancțiunilor anti-rusești. Jurnaliștii ruși l-au surprins pe ministrul francez și pe reprezentanții ambasadelor Germaniei și Suediei.

Alexei Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Rusia, în luna august, a fost internat mai întâi într-un spital din Siberia, după care a fost transferat în Germania, unde s-a conchis că a fost otrăvit cu noviciok – un agent neurotoxic conceput de către specialişti sovietici în scopuri militare. Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare – german, francez şi suedez.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram