Și astăzi membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) nu s-au întrunit în ședință. Aceasta urma să se desfășoare la Bender, însă nu a mai avut loc din cauza apariției unui focar de COVID-19 în rândul Comandamentului Militar Întrunit.  Membrii CUC urmau să examineze funcționarea mecanismului de pacificare și situația în Zona de Securitate.

În următoarele săptămâni CUC va activa în regim de lucru la distanță. Va fi menținută comunicarea permanentă între toate componentele operațiunii de pacificare, inclusiv la nivelul Comandamentului Militar Întrunit și al observatorilor militari, astfel încât să nu fie periclitat regimul Zonei de Securitate stabilit în conformitate cu Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992.

Începând cu 8 octombrie curent partea transnistreană blochează deschiderea ședințelor ordinare ale CUC. Exponenții Tiraspolului resping includerea pe ordinea de zi a unui spectru larg de probleme existente în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova va continua să promoveze pe agenda CUC luarea unor decizii prin care să fie eliminate posturile de control „grănicerești” ilegale, alte structuri militare decât cele care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii și să fie puși în libertate cetățenii răpiți de structurile neconstituționale în Zona de Securitate.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!