/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Colete de sărbători. Zeci de moldoveni au făcut coadă la trimiterea și la primirea pachetelor de peste hotare

missing
25 decembrie 2020, ora 08:17

Tradițional deja, în perioada sărbătorilor de iarnă, moldovenii de peste hotare trimit colete pentru cei de acasă cu toate bunătățile care nu se găsesc pe la noi. Microbuze pline-ochi cu fel de fel de cutii și pachete, mai mari sau mai mici, stau în regiunea Circului din Chișinău și așteaptă destinatarii darurilor de Crăciun și Revelion. Și astăzi, zeci de moldoveni au făcut coadă în preajma microbuzelor, fie pentru a primi, fie pentru a trimite un colet peste hotare.

Dezamăgiți de faptul că rudele nu pot veni acasă nici de sărbători, moldovenii spun că sunt nevoiți să facă schimb de daruri, pentru a-și mulțumi reciproc și pentru a-și ura un An Nou mult mai bun.

Bucuria celor care primesc pachete de peste hotare se citește pe fețele lor. Această femeie spune că este o tradiție deja ca, în ajun de sărbători, să primească un colet de la mătușa sa din Italia.

„Am să deschid acasă și o să văd deja la ce să mă aștept, cred că ceva cadouri de Anul Nou. Eu cred că la fiecare așa rudele care sunt peste hotare se străduie adică cât de cât măcar de sărbători să trimită ceva cadouri la apropiați, oricum e o bucurie pentru toți.”

„Verișoara și am ocărât-o ce-mi trimiți că am ce mânca. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă v-au trimis? Cred că, eu îi zic că nu trebuie, cu toată frica așa, zic când eu să-i trimit nu-mi dă voie.”

Dacă nu pot merge să-și vadă rudele și nici moldovenii de peste hotare nu pot veni în țară, oamenii spun că, cel puțin vor să le trimită câte un pachet cu bunătăți tradiționale, ca să le mai aline dorul de casă.

„Expediați un colet? – Da. – Încotro? – Paris. – La rude expediați? – Da, facem și nou cadou de sărbători. Ceea ce nu ar putea găsi acolo că în rest au de toate, slavă Domnului.”

„- Vreau să trimit? – Trimiteți peste hotare unde? – La Paris. – Trimiteți la copii, la rude? – Acolo, nora mea a născut al doilea copilaș, vrem să trimitem, dar nu știu cum o să ajungă. Mai mult pentru copilași am trimis.”

„- Vrem să trimitem și să luăm un pachet. – Unde trimiteți – În Franța, în Strasbourg, la copii. – Ce le trimiteți? – Da ce le trimitem, ceea ce nu au acolo.”

„- Unde trimiteți? – La copii, în Franța. Și ce vreți să le trimiteți? – De asta de-ale noastre, moldovenești. – Le e dor de produsele de acasă? – Dar dumneavoastră vă trimit colete? – Ei trimit de-ale lor și noi de-ale noastre. Desigur, când văd ceva de acasă îs bucuroși și ei, și noi.”

Distribuitorii de colete spun că, în aceste zile dinainte de sărbători, au de lucru mai mult ca niciodată, însă nu e timp de odihnă pentru că oamenii așteaptă cu sufletul la gură să primească daruri de peste hotare, de la cei dragi.

RADU, DISTRIBUTOR COLETE: „Da, de obicei, ca în fiecare săptămână sunt mai multe. – Adică în perioada sărbătorilor de iarnă oamenii trimit mai mult acasă. – Da, plus că Italia a pus carantină, de săptămâna asta, și nu mai merge nimeni, adică asta a fost săptămâna finală, înainte de sărbători. Oamenii cum primesc coletele, sunt bucuroși? – Desigur, îs foarte bucuroși că au produse de acasă ca fiecare, știți cum…”

Acum trei zile, sute de colete trimise din Republica Moldova și România au fost confiscate în cadrul unei operațiuni de amploare, la Nisa, în Franța. Polițiștii francezi ar fi găsit în vehiculele percheziționate 234 de pachete de țigări și 250 de litri de alcool și au distrus 1,2 tone de produse alimentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram