Statele Unite s-au declarat vineri pregătite să lucreze pentru întărirea relaţiilor transatlantice atât cu Londra, cât şi cu Uniunea Europeană, la o zi după acordul de liber-schimb care modifică profund raporturile dintre cele maluri ale Canalului Mânecii, notează AFP.

„Felicitări Regatului Unit şi UE pentru că au încheiat un acord istoric legat de Brexit. Statele Unite sunt pregătite să lucreze cu toţi pentru a întări şi mai mult relaţiile transatlantice în anii următori”, a scris pe Twitter Consiliul Naţional de Securitate. Acest organ al executivului american joacă un rol-cheie în desfăşurarea politicii externe a Statelor Unite.

Responsabilii britanici apărători ai Brexitului promit de mult timp o apropiere comercială cu prima putere economică a lumii, pentru a compensa divorţul de Europa, transmite Agerpres.

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, care nu şi-a ascuns niciodată spirjinul pentru Brexit şi a afişat o bună înţelegere cu premierul britanic, Boris Johnson, apărea ca aliatul ideal în vederea acestui obiectiv.

Cu începere de la 20 ianuarie, Downing Street va găsi însă ca interlocutor la Casa Albă administraţia democratului Joe Biden care doreşte să repare pagubele produse multilateralismului de predecesorul său, reînnoind în special legăturile cu Uniunea Europeană.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!