/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Când soarta e soră cu sărăcia. O mamă invalidă din Nisporeni își crește de una singură cei cinci copii

missing
27 decembrie 2020, ora 09:30

Se înghesuie în șase într-o singură cameră, unde le este și bucătăria, și baia, și dormitorul. Nu au niciun obiect de lux, în schimb, se bucură că au lumină, pentru că au un bec ce atârnă din tavan. Este povestea familiei Popescu din orașul Nisporeni, unde mama, care are probleme de vedere din născare, își crește de una singură cei cinci copii. Cei mici tare și-ar dori un brad de sărbători, dar știu că mama lor nu are bani să-l cumpere.

Într-o căsuță modestă, înghesuiți într-o cămeruță de doar câțiva metri pătrați, i-am găsit pe cei șase membri ai familiei Popescu, cuprinși de rutină. Deși are doar 10 ani, Vasile este mâna dreaptă a mamei sale și o ajută în toate, pentru că ei îi vine greu să se descurce de una singură cu toată gospodăria.

VASILE POPESCU: „Des, des, fac cartofi prăjiți și mai pot să fac și un borș.”

Fiecare membru al familiei își are responsabilitățile lui. Focul din sobă este pe seama lui Vasile, dar și al fratelui mai mare, de 16 ani.

Sărăcia este ca la ea acasă în această familie. Banii pe care îi adună din ajutorul social și pensia de invaliditate, puțin peste 4500 de lei, abia de le ajunge pentru mâncare și strictul necesar.

TATIANA POPESCU, MAMĂ A 5 COPII: „Cu ziua, așa ne mai ducem când cade. – Și ce faceți? – Da iată și la prune am fost, și la poamă am fost, până încoace.”

Deși, atunci când am ajuns la familia Popescu, era trecut de ora 12, mama celor cinci copii ne-a recunoscut că aceștia încă nu mâncaseră nimic. Mama copiilor ne-a spus că, în ajun, le-a pregătit acestora ceva de mâncare, dar ei, de obicei, ei mănâncă la grădiniță sau la școală, iar asta o scutește mult.
TATIANA POPESCU, MAMĂ A 5 COPII: „- Nu au mâncat, au băut ceai, cu pâine și cu lămâie. – Asta la micul dejun? – Da.”

Dar sărăcia este o mare molimă, așa că lipsa hranei și a îmbrăcămintei nu sunt singurele provocări, cu care se confruntă această familie. Când plouă sau ninge, casa lor se transformă într-un câmp de luptă cu apa, care pătrunde prin găurile din tavan.

TATIANA POPESCU, MAMĂ A 5 COPII: „Punem cratițe. Acum ultimul timp nu curgea, pentru că puneam în pod oale, cratițe, borcane, ca să se strângă apa să nu ajungă în casă. ”

Femeia ne mărturisește că a divorțat, pentru că soțul o bătea des, uneori și în fața copiilor.

TATIANA POPESCU, MAMĂ A 5 COPII: „Acesta cu care am trăit, era rău. M-am despărțit că nu puteam să ne înțelegem. Poliție, una alta.”

Copiii spun, că nu și-au văzut tatăl de mai bine de un an. Cică acesta lucrează peste hotare, dar, zic ei, nici nu-l așteaptă prea tare.

„ – Nu prea. – De ce?- A bătut-o pe mama.”

Acum, tot ce-și dorește de sărbători este să aibă ce să le pună pe masă copiilor, dar să le cumpere și un brad. Asistenta socială din orașul Nisporeni ne-a spus că autoritățile locale au grijă de ei și îi ajută, inclusiv financiar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram