Peisaj trist la Butuceni, localitate în care, în anii trecuți, era mare forfotă în perioada sărbătorilor de iarnă. Pandemia din acest an a lăsat pensiunile turistice fără vizitatori, iar localurile sunt, practic, pustii. Administratorii se plâng de faptul că au foarte puțini vizitatori, care le pășesc pragul, iar de turiști – nici vorbă. Restricțiile le-au dat peste cap toate planurile, iar pierderile vor fi colosale, mai spun ei.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Dacă în anii precedenți, localitatea Butuceni, care găzduiește mai multe pensiuni, se bucura, în această perioadă, de zeci de turiști, anul acesta, pandemia a schimbat ritmul. Astăzi, abia de se mai zărea câte un vizitator.”

Și localnicii ne-au povestit că, anul acesta, se simte foarte mult lipsa turiștilor. Mai mult decât atât, unii se arată nostalgici, după feeria sărbătorilor de iarnă din anii trecuți.

„ – Nu am văzut pe nimeni. Chiar am fost astăzi la magazin și nu am văzut pe nimeni. – Turiști nu-s? – Nici turiști, nici oaspeți care mai veneau… Cred că se teme lumea. – Dar în anii trecuți cum era? – Anii trecuți drumurile erau pline, focuri de artificii. Trist, dar vara avem destui, peste cap.”

„- Nu prea vin… – Anul trecut cum era? – A fost frumos, cu căruță, cântau, colindau… – Nu vi-i dor? – Mi-e dor, astea sunt obiceiurile la moldoveni. ”

„- Cred că pandemia se face vinovată. Sunt mai puțini? Eu nu de mult timp lucrez aici, dar din spusele altora – de sute de ori, nu de zeci de ori mai puțină lume. ”

„- Era mai vesel. Veneau turiști, dar acum… dacă se interzice, nu-i nimeni. Vin, dar puțini. – Nu vă plictisiți fără turiști? Nu, e mai liniște.”

Diana este administratoarea unei pensiuni turistice, care activează de cinci ani. Femeia spune că pandemia din acest an i-a lăsat, practic, fără clienți de sărbători. Iar din această cauză, va avea de suferit toată afacerea. O situație fără precedent, mai spune aceasta.

DIANA, ADMINISTRATOARE PENSIUNE TURISTICĂ, BUTUCENI: „- Străini nu vin de când a început pandemia. Ai noștri, din noiembrie-decembrie, vin foarte puțini. – Ieri, spre exemplu, de Crăciun, ați avut clienți? – Două mese.”

Același peisaj trist l-am descoperit și la alte pensiuni din zonă. Mai mult decât atât, din cauza lipsei vizitatorilor, unele localuri nu vor lucra de Revelion.

ANGAJATĂ, PENSIUNE TURISTICĂ, BUTUCENI (ecoresort): „- Turiști sunt foarte puțini. Practic, nu este cu cine să lucrezi, din cauza pandemiei. – Ieri câți clienți ați avut? – Foarte puțini. Dacă e să comparăm cu anul trecut, nu știu, a câta parte? – Sunteți în pierdere în acest an? – Sigur. Sunt rezervări de Revelion, de Crăciun pe stil vechi? – Nu sunt. Nu știm dacă vom lucra de Revelion. – Din considerentul că nu sunt clienți? – Da.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul de turişti străini şi persoane care merg în excursii prin țară, în ianuarie-septembrie 2020, a constituit 25,3 mii, în descreștere cu aproape 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!