/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În premieră, pensiunile turistice duc mare lipsă de clienți, la sărbătorile de iarnă

missing
27 decembrie 2020, ora 09:00

Peisaj trist la Butuceni, localitate în care, în anii trecuți, era mare forfotă în perioada sărbătorilor de iarnă. Pandemia din acest an a lăsat pensiunile turistice fără vizitatori, iar localurile sunt, practic, pustii. Administratorii se plâng de faptul că au foarte puțini vizitatori, care le pășesc pragul, iar de turiști – nici vorbă. Restricțiile le-au dat peste cap toate planurile, iar pierderile vor fi colosale, mai spun ei.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Dacă în anii precedenți, localitatea Butuceni, care găzduiește mai multe pensiuni, se bucura, în această perioadă, de zeci de turiști, anul acesta, pandemia a schimbat ritmul. Astăzi, abia de se mai zărea câte un vizitator.”

Și localnicii ne-au povestit că, anul acesta, se simte foarte mult lipsa turiștilor. Mai mult decât atât, unii se arată nostalgici, după feeria sărbătorilor de iarnă din anii trecuți.

„ – Nu am văzut pe nimeni. Chiar am fost astăzi la magazin și nu am văzut pe nimeni. – Turiști nu-s? – Nici turiști, nici oaspeți care mai veneau… Cred că se teme lumea. – Dar în anii trecuți cum era? – Anii trecuți drumurile erau pline, focuri de artificii. Trist, dar vara avem destui, peste cap.”

„- Nu prea vin… – Anul trecut cum era? – A fost frumos, cu căruță, cântau, colindau… – Nu vi-i dor? – Mi-e dor, astea sunt obiceiurile la moldoveni. ”

„- Cred că pandemia se face vinovată. Sunt mai puțini? Eu nu de mult timp lucrez aici, dar din spusele altora – de sute de ori, nu de zeci de ori mai puțină lume. ”

„- Era mai vesel. Veneau turiști, dar acum… dacă se interzice, nu-i nimeni. Vin, dar puțini. – Nu vă plictisiți fără turiști? Nu, e mai liniște.”

Diana este administratoarea unei pensiuni turistice, care activează de cinci ani. Femeia spune că pandemia din acest an i-a lăsat, practic, fără clienți de sărbători. Iar din această cauză, va avea de suferit toată afacerea. O situație fără precedent, mai spune aceasta.

DIANA, ADMINISTRATOARE PENSIUNE TURISTICĂ, BUTUCENI: „- Străini nu vin de când a început pandemia. Ai noștri, din noiembrie-decembrie, vin foarte puțini. – Ieri, spre exemplu, de Crăciun, ați avut clienți? – Două mese.”

Același peisaj trist l-am descoperit și la alte pensiuni din zonă. Mai mult decât atât, din cauza lipsei vizitatorilor, unele localuri nu vor lucra de Revelion.

ANGAJATĂ, PENSIUNE TURISTICĂ, BUTUCENI (ecoresort): „- Turiști sunt foarte puțini. Practic, nu este cu cine să lucrezi, din cauza pandemiei. – Ieri câți clienți ați avut? – Foarte puțini. Dacă e să comparăm cu anul trecut, nu știu, a câta parte? – Sunteți în pierdere în acest an? – Sigur. Sunt rezervări de Revelion, de Crăciun pe stil vechi? – Nu sunt. Nu știm dacă vom lucra de Revelion. – Din considerentul că nu sunt clienți? – Da.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul de turişti străini şi persoane care merg în excursii prin țară, în ianuarie-septembrie 2020, a constituit 25,3 mii, în descreștere cu aproape 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram