Utilizarea incorectă a produselor pirotehnice poate provoca traumatisme şi pericole de incendiu. În scopul prevenirii accidentelor de acest tip, polițiștii efectuează razii în piețe și în adiacentul acestora, în vederea combaterii comerțului ilicit cu substanțe pirotehnice.

Astfel, în cadrul verificărilor de către forțele de ordine au fost depistați vânzători ambulanți care comercializau focuri de artificii fără acte de proveniență sau acte care le-ar permite desfășurarea activității în domeniul respectiv.

Produsele pirotehnice au fost ridicate fiind întocmite procese verbale.

În acest context Poliţia Capitalei recomandă:

-Procurarea produselor pirotehnice doar de la unităţile de comerţ autorizate. Legislaţia interzice comercializarea petardelor şi artificiilor prin reţeaua de comerţ ambulant sau pieţe;

-Verificarea produselor pirotehnice să fie etichetate în modul corespunzător, unde să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă a utilizatorilor şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată.

-Articolele pirotehnice trebuie să conţină informaţii cu privire la utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

-Înainte de a utiliza produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Utilizarea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

 Utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, între orele  22.00 – 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii la evenimente de interes naţional sau international.

– Utilizarea focurilor de artificii de către copii sau lăsarea artificiilor fără supraveghere.

–  La o distanţă mai mică de 20 m (sau distanţa de siguranţă indicată pe produs) de construcţiile de locuinţe, instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi.

– Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane.

– La o distanţă mai mică de 50 m de păduri.

Oamenii legii vor continua verificările pentru a nu fi admise încălcări ale legislației.

Poliţia Capitalei recomandă respectarea normelor în timpul utilizării articolelor pirotehnice pentru evitarea unor incidente în noaptea de Revelion.

În cazul unor incidente apelaţi serviciile de urgenţă la numărul de telefon „112”!

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!