După ce a discutat cu fracțiunile parlamentare, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că urmează, în scurt timp, să vină cu o soluție pentru scoate țara din impasul politic. 

„Astăzi am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare cu privire la situația politică din țară. I-am întrebat cum văd rezolvarea problemelor țării, i-am întrebat cu ce partide politice sunt gata să formeze majorități și, respectiv, să-și asume guvernarea. Am constat că nicio formațiune politică nu-și asumă deschis că fac parte din vreo majoritate și, respectiv, să poată să propună un Guvern. Am constat, de asemenea, că toate formațiunile politice din Parlament pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Este adevărat, cu anumite diferențe de nuanțe. Unii consideră că aceste alegeri trebuie să se întâmple cât de curând posibil, alții consideră că aceste alegeri trebuie să se întâmple mai târziu. Dar, repet că toate fracțiunile politice din parlament sunt de acord că acest Parlament trebuie dizolvat și oamenii trebuie să aibă această posibilitate să aleagă un Parlament nou, care să-i reprezinte”, a declarat președinta Republici Moldova.

„Și mai important, acest deziderat al alegerilor anticipate este împărtășit de cetățenii Republicii Moldova. Dezgustați de lucrurile care s-au întâmplat în Parlament, în această perioadă. Mă refer la traseismul politic, aici mă refer la acțiunile iresponsabile din ultimele săptămâni din parte unor formațiuni politice, care au adoptat decizii care blochează asistența externă a țării pe timp de criză, au adoptat decizii care fac mai dificilă viața cetățenilor, viața agenților economici”, a adăugat Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a menționat că „pornind de la discuțiile pe care le-am avut astăzi și pornind de la situația cu care ne confruntăm, situație complicată, voi veni în scurt timp cu propunerea sau soluția pe care o văd eu pentru a ieșit din acest impact politic”.

Întrebată cine l-ar putea înlocui pe premierul Ion Chicu, după ce acesta și-a dat demiși, dar și pe ceilalți miniștri care au depus cerere de demisie, Sandu a spus că numirile se vor face în strictă conformitate cu legislația în vigoare.

„Am solicitat informații de la mai multe ministere despre situația curentă, în special despre situația bugetului. Despre situația sanitară, pentru că aici sunt problemele majore, și în momentul în care o să am aceste informații de ministere,  o să vin, cel mai probabil la începutul anului 2021 și o să vă prezint și dvs această informație despre situația reală din țară. Altfel, în conformitate cu legea, care scrie foarte clar ce se întâmplă cu înlocuirea miniștrilor care pleacă, și aceste funcții care rămân vacante vor trebui să fie suplinite din contul funcțiilor de miniștrilor care nu pleacă, cei care sunt mai puțini lași”, a spus Maia Sandu.

Precizăm că astăzi președinta Republicii Moldova a discutat cu deputați din PSRM, Platforma DA, PAS, Platforma „Pentru Moldova”, Grupul „Pro Moldova” și PDM.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!