Tradiții care se respectă cu sfințenie în satele din Moldova. În ajun de Crăciun, gospodarii taie porcul, iar gospodinele pregătesc bucate alese. Familia Stalbe din satul Coșnița nu încalcă obiceiul, pentru că așa a apucat din bătrâni. Colegii noștri Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au trecut pragul acestei familii în ziua în care au sacrificat porcul și făceau claca.

Din moşi strămoşi, moldovenii nu renunţă la tradiţia de a tăia porcul în ajun de Crăciun. O vorbă din bătrâni spune că cine nu are carne de porc pe masa de Crăciun nu va avea un an îmbelșugat în gospodărie.

„Fiecare vrea să trăiască. Și de o găină îți este jale, și de un câine, dar așa este dat de la Dumnezeu. Să nască, crească și moară”.

Gospodarii din Coșnița respectă cu strictețe tradiția sacrificării porcului. În ajutor le sar și rudele, iar ritualul este însoţit și de un pahar cu vin delicios.

„Mă duc în beci după vin. Așa este obiceiul. Înjunghierea, un pahar cu vin, când se termină un fel de lucru, iar un pahar de vin, sau jumătate, să nu rămână porcul pe laiță”.

În timp ce bărbații lucrează afară, femeile trebăluiesc prin bucătărie.

„Bărbații lucrează afară, taie porcul, mai stau la un pahar de vin. Noi, femeile, lucrăm în casă. Facem pârjoale, tăiam cârnaț, maliguță, tocăniță, fripturică”.

Iar pentru ca tocana să fie mai gustoasă, porcul trebuie pârlit cu paie.

„Șoricul de porc, ca să fie mai gustos, îl afumăm cu paie. El va avea miros de fum și va fi cu mult mai gustos, când îl mănânci. Și ca să-i dăm aromă de șoric de casă, nu de porc cumpărat”.

De obicei, după ce porcul este pârlit și spălat, acesta este învelit, iar copiii îl încalecă. Tradiţia spune că, dacă fac asta, vor avea noroc tot anul.

„Copiii se urcau călare pe porc, dar nepoții azi sunt la grădiniță și ne urcăm noi. Trei frați, ca în copilărie”.

Ulterior, bărbații încep să taie și să împartă carnea.

„Cum împărțiți porcul? Împărțim așa ca să ne iasă. Să rămânem cu carnea și stăpânul cu coada. Cu urechea. La fiecare care a ajutat – câte o bucată de carne, cum se spune la noi, de un borș”.

După ce se termină treaba prin curte, se face pomana.

„Mulțumim de ajutor. Mulțumim că ați venit”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!