Au fost momente de spaimă în Croaţia unde un cutremur cu magnitudine peste 6, cel mai puternic din acest an, a lovit centrul ţării. La scurt timp s-a produs și o replică de 4,5 pe Richter. Primarul din Petrina, localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri, a confirmat moartea unui copil și rănirea a cel puțin 20 de persoane, scrie Digi24.ro.

Și Associated Press informează, citând radioul croat HRT, că un copil a murit în cutremurul din Petrinja: „O fată a murit și există răniți în interiorul clădirilor prăbușite”.

„Orașul meu a fost distrus complet”, a spus și primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic într-o declarație difuzată de HRT TV: „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”.

Seismul de magnitudine peste 6 s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrina. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, notează Aljazeera.

Sute de soldaţi au fost trimişi acolo, unde au ajuns şi preşedintele şi premierul ţării. Afectată serios este şi o altă localitate din apropiere, al cărei spital nu mai poate fi folosit din cauza distrugerilor masive.

Imaginile difuzate imediat după seism de televiziunile croate arătau pompieri care încercau să îndepărteze resturile pentru a ajunge la mașina îngropată. Un bărbat și un băiețel au fost în cele din urmă salvați din mașină și transportați la spital.

Seismologul croat Kresimir Kuk a descris cutremurul ca fiind „extrem de puternic”. El i-a avertizat pe oameni să se ferească de clădirile vechi și să se mute în zonele mai noi ale orașului.

În Capitală, oamenii au fugit pe străzi și în parcuri de teamă. Mulți ar fi părăsit Zagrebul, ignorând interdicția de călătorie impusă din cauza focarului de coronavirus.

România apare pe lista statelor unde a ajuns unda de șoc a seismului din Croația

Seismul s-a simţit intens în capitala Zagreb, unde mai multe persoane au fost rănite şi unde a afectat sediul Ministerului Apărării, dar şi în Serbia, Bosnia Herţegovina, Austria, Germania, Cehia şi Slovacia. Și țara noastră apare pe lista statelor, unde a ajuns unda de șoc.

În Slovenia, activitatea unei centrale nucleare a fost suspendată din motive de precauţie. Reacţii au venit rapid din partea preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, care s-au declarat pregătiţi să ajute Croaţia.

Seismul de acum vine după un altul de magnitudine produs ieri, dar care nu a făcut victime.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!