/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Veronica Țîmbalari, Champions of Change: „Vârstnicii au stat la baza familiei lor, stau la baza societății în care trăim. Prioritizarea dezvoltării serviciilor pentru ei va contribui la dezvoltarea ulterioară a societății”

missing
29 decembrie 2020, ora 09:32

Acum mai bine de zece ani, Veronica Țîmbalari s-a avântat într-un sector nou pentru ea. Curiozitatea și dorința de a încerca altceva au încurajat-o să-și ajute nu doar studenții, ci și pe cei care au trecut prin școala vieții, iar acum nu mai au pe cine se baza. La moment, Veronica este directoarea executivă la Asociația pentru Educație „Neoumanist” unde, împreună cu colegii săi, colorează zilele mai multor vârstnici, fapt pentru care se numără printre cei cincisprezece Campioni ai Schimbării.

„Asociația Neoumanist era în căutarea unui coordonator de proiect. Cunoșteam absolut nimic despre sectorul ONG, însă mi-a plăcut foarte mult viziunea și scopul organizației. Am realizat că este un domeniu complet nou pentru mine. Aveam o dorință foarte mare de a-l explora. Am început cu mici pași, cu numeroase cursuri de instruire, cu multă literatură citită, discuții și întâlniri cu alți oameni. Zilnic vedeam câte lucruri bune și frumoase erau realizate pentru vârstnici. Îndrăgeam acest proiect tot mai mult și mai mult. În 2008 mi s-a propus să vin la cârma organizației. Aveam frică și frustrări că nu voi reuși, însă dorința de a ajuta persoanele vârstnice a fost mai mare. Am acceptat. Nu regret nicio zi că am luat această decizie. Pentru mine AE „Neoumanist” este a doua familie, este locul unde mă simt utilă și împlinită”.

Prin proiectele sociale și de antreprenoriat social pe care le are, asociația încearcă să aducă schimbare în viața oamenilor seniori: „Din nefericire, statul nu are posibilitatea de a oferi orice suport vârstnicilor. De aceea unul dintre rolurile mele importante în asociație este colectarea de fonduri, scrierea de proiecte, networking-ul. Am format o echipă frumoasă și motivată în număr de 35 de angajați, care se dedică zilnic proiectelor sociale cum ar fi: Centrul de zi pentru persoane în etate, Centrul de plasament pentru vârstnici, Îngrijirea la domiciliu. Scopul tuturor acestor proiecte este de a oferi o calitate mai bună a vieții persoanelor în etate, o bătrânețe decentă”.

Un proiect diferit a fost deschiderea pensiunii turistice pe teritoriul Centrului de Zi a persoanelor în etate și implicarea voluntarilor internaționali și naționali atât în activitățile sociale ale Asociației cât și în promovarea turismului rural. „Avem rezultate foarte frumoase: anual circa 40-50 de turiști și voluntari internaționali vizitează proiectele, se implică și ulterior vizitează locuri pitorești din Republica Moldova. Avem o colaborare frumoasă cu Clubul de Camp-iști din Olanda – NKC care recrutează anual 22 de persoane în etate din Olanda, care posedă rulote și se avântă în călătoria Olanda – Moldova, pentru a se întâlni cu buneii noștri, a fi implicați în activități comune și nu în ultimul rând, pentru a explora locurile frumoase din Moldova. Îmi place mult ceea ce facem și sper și cred că aceste proiecte vor avea continuitate”.

Un alt proiect pe care asociația îl implementează cu succes și de care se bucură, este Pensiunea turistică „Catania”. Aceasta a fost creată ca și suport ce asigură continuitatea proiectelor sociale ale Asociației Neoumanist: „Activăm în perioada caldă a anului, din aprilie până în noiembrie. Fiecare oaspete al Pensiunii Turistice „Castania” susține direct Centrul de Zi pentru persoane în Etate „Răsărit” și alte acțiuni sociale ale organizației. Oaspeții pot savura șederea lor într-o atmosferă liniștită, la umbra castanilor. Dacă își doresc o nouă experiență, se pot alătura activităților centrului de Zi sau vieții din localitate. Prin această experiență dorim să promovăm turismul social: „Călătorește cu un scop”. Pentru turiștii străini organizăm excursii prin țară, cu oferirea serviciilor de ghidaj și arenda mașinii la necesitate. Suntem disponibili pe booking.com – Holiday Homes Castanja”.

Întrebată despre prioritățile autorităților și de ce vârstnicii nu se numără printre acestea, Veronica a menționat că atunci când statul va conștientiza că dezvoltarea societății vine mână în mână cu dezvoltarea serviciilor și pentru bătrâni, prioritățile vor fi altele.

„Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, la începutul anului 2020 locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 de ani și peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației. Este o cifră foarte mare pentru Moldova, iar în următorii ani este prognozată o creștere și mai mare, ceea ce face ca în raport cu populația activă ce contribuie la bugetul de stat, să fie o discrepanță mare. Din cauza imposibilității financiare a autorităților, persoanele în etate nu sunt o prioritate. Situația se va schimba odată cu creșterea economică a statului în sine. Un stat prosper se gândește la calitatea vieții populației, iar când o parte mare din această populație o constituie vârstnicii, aceștia trebuie să fie o prioritate, să fie dezvoltate servicii pentru îmbunătățirea calității lor. Atunci când suferă bătrânii suferă toți. Fără servicii dezvoltate și în cantități reale necesare pentru ei, familia nu poate activa. Dacă un membru al familiei trebuie să nu mai muncească pentru a îngriji de părintele în vârstă, automat scade numărul celor care pot contribui financiar la dezvoltarea economică a țării. Ajungem să avem un cerc vicios. Vârstnicii au stat la baza familiei lor, stau la baza societății în care trăim. Iată de ce autoritățile trebuie să înțeleagă că prioritizarea dezvoltării serviciilor pentru ei va contribui la dezvoltarea ulterioară a societății”.

De la Veronica Țîmbalari până a veni în sectorul ONG și Veronica Țîmbalari, directoarea executivă a Asociației pentru Educație „Neoumanist”, este o distanță de ani buni, ani plini cu experiență, empatie, entuziasm și dedicare.

„Consider că acum după aproape 15 ani de activitate în ONG am devenit o persoană cu multă răbdare, un bun comunicator, un manager financiar și un lider, am devenit un om care dorește schimbări spre bine. Acești 15 ani m-au ajutat să înțeleg cât de importantă este echipa cu care lucrezi, scopurile pe care ți le-ai setat. Am înțeles cât de greu și anevoios le sunt bătrâneilor din țara noastră și cât de mult valorează orice susținere pentru ei. Dragostea și pasiunea pentru ceea ce fac sunt sursele mele de motivație. Mă consider o persoană împlinită – am o familie frumoasă și iubitoare acasă, am un serviciu care îmi place mult și o dorință de a continua să ajut oamenii”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram