/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Iohannis, în vizită după 5 ani. Președintele României, întâlnit la Chișinău cu pâine, sare și onoruri militare

missing
29 decembrie 2020, ora 20:55

Cu pâine, sare și onoruri militare. Așa a fost întâlnit, astăzi, la Chișinău, după o pauză de cinci ani, președintele României, Klaus Iohannis. La ceremonia de întâmpinare, care a avut loc la Președinție, au fost intonate imnurile naționale ale României şi Republicii Moldova. După întrevederea tete-a-tete, cei doi oficiali au făcut declarații pentru presă, însă jurnaliștii nu au avut acces în sală. Între timp, Klaus Iohannis a anunțat că autoritățile de la București vor trimite la Chișinău, în perioada următoare, aproximativ 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, dar și șase mii de tone de motorină – sub formă de ajutor pentru agricultori.

Exact la 11.30 președintele României, împreună cu delegația care l-a însoțit, a ajuns la instituția prezidențială de la Chișinău. Ceremonia de primire a fost organizată ca la carte. Klaus Iohannis a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu cu pâine și sare.

După onorurile militare, cei doi președinți au salutat garda de onoare, apoi a răsunat imnul României și al Republicii Moldova.  

Între timp, cu flori și cu drapele în mâini, zeci de cetățeni, printre care și mulți unioniști, s-au adunat în fața Președinției, pentru a-l saluta pe liderul de la Cotroceni. Deși porțile instituției prezidențiale sunt deschise, oamenii legii nu le-au permis oamenilor să intre pe teritoriu. Așa că cei care au venit să-l salute pe Klaus Iohannis au putut urmări ceremonia doar printre gratiile gardului ce înconjoară clădirea.

Noi sperăm că măcar de data aceasta ceea ce ne dorim – reîntregirea țării. Jos hotarul de la Prut!”

Mai mult, Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” a ținut să-i transmită președintelui României o declarație, prin care i-a mulțumit pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, dar care conține și șase revendicări, menite să apropie cele două maluri de Prut.

VLAD BILEȚCHI, PREȘEDINTE „ODIP”:Mai exact, este vorba de înființarea unui Minister al Reîntregirii Naționale, de desfășurare a ședințelor comune ale Parlamentului și Guvernului.”

După discuțiile tete-a-tete, Maia Sandu și omologul său au ieșit la declarații pentru presă. Totuși, jurnaliștii, cu excepția cameramanilor și fotografilor, nu au avut acces în sală, din cauza restricțiilor antiepidemice. Prin urmare, ziariștii nu au avut posibilitatea să adreseze întrebări celor doi oficiali.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA:De azi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova și România.”

La rândul său, Klaus Iohannis a precizat că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, el a anunțat că autoritățile de la București vor trimite, în perioada următoare, la Chișinău aproximativ 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19, dar și o echipă de experți români pentru pregătirea strategiei de vaccinare.

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI:Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.”

La fel, pentru sprijinirea societății civile și mass-media, în 2021, România va veni cu o contribuție de 250 de mii de euro. Potrivit lui Klaus Iohannis, România are în vedere și semnarea cât mai rapidă a protocolului în educație, 2020-2025, care să permită acordarea de locuri de studii cu bursă sau fără bursă, dar și inițierea programului de recunoaștere reciprocă a diplomelor.

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI:Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București. Astăzi, am adoptat împreună o Declarație comună, care își propune să consolideze parteneriatul nostru strategic.”

Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de către Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte. Ultima oară, Klaus Iohannis a efectuat o vizită la Chișinău în 2015, pe când președinte era Nicolae Timofti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram