Deși sunt în vacanța de iarnă, elevii nu se prea înghesuie pe la ușile muzeelor și bibliotecilor, iar administratorii acestor instituții de cultură se plâng de numărul mic de vizitatori. Ei spun că muzeele și bibliotecile dispun de spații mari, unde se pot respecta măsurile anti-Covid, însă aceste argumente nu îi conving pe tineri să treacă pragul acestor edificii. Totuși, o explicație există: pandemia de coronavirus a schimbat rutinele zilnice, așa că acum, copiii și părinții lor încearcă să găsească modalități de a petrece timpul interesant, dar cât mai departe de locurile aglomerate.

În vacanța de iarnă, tot mai mulți părinți și copii aleg să petreacă timpul în aer liber și tot mai puțini vizitează muzeele din localitățile lor. Totuși, unii părinți spun că o vizită la o astfel de instituție este cea mai bună metodă de a învăța istoria pe viu. Această doamnă vine deseori la muzeu, împreună cu fiicele sale, deoarece aici, spune ea, poate vedea lucruri interesante, dar si pentru că muzeul este un loc mai sigur, unde ești mai protejat împotriva infecției.

Muzeul este un loc mai sigur din perspectiva infecției că nu vin mulți oameni.”

Să facem ceva interesant și pentru noi ceva interesant e să vedem lucruri noi sau să învățăm lucruri noi.”

Am vrut să văd expoziția permanentă, dar să văd și dacă lucruri noi au.”

Conform prevederilor Comisiei Naționale de Sănătate Publică, în muzee este permis doar accesul familiilor cu copii, nu și a grupurilor mari de elevi, fapt care explică numărul mic de vizitatori.

MARIANA VASILACHE, DIRECTOR ADJUNCT, MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE: Nu avem dreptul, conform acelorași regulamente ale CNASM, să organizăm excursii grupurilor, iar un grup presupune de la 5 până la 30 persoane. Sunt admise în muzeu doar grupurile formate din părinți și copii. Atât.”

Biblioteca Națională este o altă instituție, care duce lipsă de vizitatori. Deși dispune de spații mari, în care se poate respecta distanța socială, aici am găsit foarte puțină lume.

Ion, spre exemplu, ne-a spus că vine la bibliotecă o dată pe săptămână, pentru a se informa din sursele scrise, pe care le găsește aici, însă numărul persoanelor care merg la bibliotecă a scăzut considerabil, după cum a observat și el.

ION, VIZITATOR LA BIBLIOTECĂ: Din păcate, suntem puțini tineri care frecventează biblioteca dată. De frecventat sunt practic aceeași 20-30 de persoane frecvent, dar nu este masa aia de oameni care venea înainte, gen 100.”

Odată cu impunerea restricțiilor anti-Covid, Biblioteca Națională și-a reorganizat managementul activității, punând la dispoziția cititorilor resursele digitale si biblioteca electronică. Totodată, au fost împrumutate mai multe cărți și la domiciliu în comparație cu alți ani. Administratorii Bibliotecii dau asigurări că implementează măsuri privind protecția anti-Covid.

ELENA PINTILEI, DIRECTOR GENERAL, BIBLIOTECA NAȚIONALĂ: Atunci când utilizatorul restituie cartea, aceste publicații sunt amplasate într-un spațiu care noi spunem „carantina”, respectiv, 72 de ore ele numai sunt împrumutate. După expirarea acestui termen, ele sunt împrumutate sau puse la raft.”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!