/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Cei cincisprezece Campioni ai Schimbării au fost premiați

missing
30 decembrie 2020, ora 20:30

Pe 29 decembrie s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Galei „Champions of Change 2020”, eveniment-premieră pentru Republica Moldova, unde au fost premiați cei 15 campioni ai schimbării.

Deja pentru al doilea an, Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate implementează proiectul Champions of Change, unul care tinde să aducă în prim plan istoriile de succes, pline de inițiativă și oamenii din spatele acestora.

„Lideri ai schimbării sunt oamenii care, la rândul lor, inspiră și care schimbă societatea. O fac în mod individual sau organizat în cadrul unei organizații și adunând în jurul lor alți oameni care cred în aceleași valori. Este ceva cu care începe schimbarea” menționează Raimar Wagner, directorul Biroului România și Republica Moldova în cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

„Champions of Change este despre oamenii care aduc schimbare în Republica Moldova din propria inițiativă. Este un proiect care vine să identifice persoane care fac ceva pentru societate, nu se plâng și reușesc să fie un exemplu. Viitorul este în mâinile celor care acționează, indiferent de circumstanțe sau contexte politice”, este de părere Sergiu Boghean, Coordonator de proiecte în Republica Moldova, în cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

Proiectul a constat din mai multe etape. În urma unui concurs public lansat de LID Moldova, cetățenii Republicii Moldova, care au avut rezultate remarcabile și au stabilit noi standarde în domeniul lor de activitate, s-au înregistrat în concurs sau au fost nominalizați de către cineva. Astfel, au fost selectate 15 persoane care, după părerea juriului, au meritat titlul de Campioni ai Schimbării și au fost premiați în cadrul Galei „Champions of Change 2020”.

Printre cei 15 laureați nominalizați din acest an se numără lideri de opinie, antreprenori, activiști civici, autori ai unor proiecte remarcabile, tineri, care, prin intermediul activităților și inițiativelor lor, continuă să aducă schimbări în comunitățile lor și sunt un exemplu demn de urmat pentru semenii lor. Lista acestora și istoriile lor impresionante le găsești pe pagina lidmoldova.org.

„Mi se pare foarte important să scoți în evidență lucrurile care te pasionează și care pot să inspire și pe alții. Vreau să cred că din pasiunea mea a ieșit un lucru în jurul căruia s-a adunat multă lume și care a descoperit prin pasiunea mea și pasiunea lor”, spune Stela Moldovanu, directoarea „Moldeco” și una dintre cei cincisprezece Campioni ai Schimbării.

Luând în considerare impactul și continuitatea proiectelor, noile standarde și așteptări, integritatea și reputația personală și profesională a campionului, cooperarea și deschiderea de a susține inițiative similare sau modul în care are loc promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, au fost selectați trei câștigători.Aceștia au primit câte un grant în valoare de 1000 de euro pentru a-și pune în aplicare ideile, astfel încât impactul activității să fie unul și mai mare. Este vorba despre Anatol Untură, om de afaceri, cunoscut pentru expedițiile sale (ultima – la Polul Sud) și pentru grija acestuia pentru planetă, Liuba Ceban, președinta Asociației Obștești „Altruism”, datorită căreia există și funcționează Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului,și Larisa Novac, profesoară de chimie care și-a concentrat eforturile în a asigura egalitatea de șanse în școală pentru copiii cu dizabilități: „Ceea ce mă preocupă este educația și nu pot trece cu vederea când văd nedreptăți, când văd copii care nu au acces la educație. De aceea consider că este de datoria fiecăruia și a mea, inclusiv, să mă implic și să dau o mână de ajutor”.

Proiectul Champions of Change identifică persoanele cu inițiativă din Republica Moldova și promovează istoriile lor de succes. La ediția din 2019 au fost identificați 36 de laureați, dintre care Ion Babici, fondatorul Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA din Soroca, Mihai Chitaica, fondatorul unei școli de caiac-canoie și comunitatea online Ask a Mom au beneficiat de granturi.

LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova

Lista celor 15 Campioni ai Schimbării 2020:

  1. Liuba Ceban
  2. Stela Moldovanu
  3. Iulian Bercu
  4. Larisa Novac
  5. Mihail Lavric
  6. Viorel Chivriga
  7. Anatol Untură
  8. Alexandru Lopotenco
  9. Ion Lazarenco Tiron
  10. Nata Albot
  11. Tatiana Țîbuleac
  12. Veronica Țîmbalari
  13. Svetlana Budiștean
  14. Nadia Ursu
  15. Anatol Sârbu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram