Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai agricultorilor din țară. În cadrul întâlnirii, au fost abordate problemele cu care se confruntă fermierii în ultima perioadă. 

„Agricultorii se află într-o situație complicată, din cauza secetei din acest an, dar și din cauza indiferenței guvernării. Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la Guvern și Parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol. Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis”, a declarat președinta Republicii Moldova.

În context, Maia Sandu a menționat că „pentru a depăși această situație creată de lipsa unei majorități responsabile în parlament, voi solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, voi promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să avem producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe”.

„M-am bucurat de sprijinul promis de Președintele României, Klaus Iohannis – ajutorul de aproximativ 6.000 de tone de motorină, și i-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română. De asemenea, o să cer Ministerului agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sistemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea, restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior”, a mai declarat Maia Sandu.

Precizăm că astăzi agricultorii și-a retras tehnica agricolă din PMAN, după ce aproape o lună au protestat atât în fața Guvernului, cât și la Parlament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!