/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

PDM anunță că a contestat la CC proiectul de lege aprobat de PSRM-ȘOR în legătură cu farmaciile mobile

30 decembrie 2020, ora 09:34

Deputații Partidului Democrat din Moldova (PDM) au contestat la Curtea Constituțională (CC) proiectele de lege votate de către deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidului Politic ȘOR (PPȘOR), cu privire la farmaciile mobile și modificarea stabilirii prețului la medicamente.

Potrivit liderului PDM, Pavel Filip, proiectul votat de către deputații din PSRM și Partidul Șor care prevăd modificări în domeniul farmaceutic și crearea farmaciilor ambulante sunt în detrimentul cetățenilor.

„Coaliția Dodon-Șor dăunează grav sănătății Dumneavoastră. În cazul în care observați efecte adverse, consultați Curtea Constituțională. Am contestat la CC proiectele prin care Șor a primit de la Dodon dreptul de a-și bate joc de viața și sănătatea oamenilor, în ciuda faptului că atât Guvernul, cât și CNA, au oferit avize negative la aceste proiecte. Toate pun în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării și încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, consfințit de Constituție.

Farmaciile ambulante – o invenție electorală a lui Șor, așa numitele ”farmacii” sub forma de ”tonete, tarabe, tejghele, cărucioare”, fără licență, fără aviz sanitar, fără certificat de acreditare, așa cum cere legea acum pentru orice farmacie normală. Însuși Guvernul ne spune că statul nu va putea controla aceste așa zise „farmacii”, care nici măcar nu vor putea asigura un regim corect de depozitare și transportare a medicamentelor.

Scumpirea medicamentelor – la inițiativa lui Sergiu Sîrbu (deputatul care nu ține minte ce semnează), prețul la medicamentele fără prescripție medicală (majoritatea medicamentelor!) nu va mai fi reglementat, ceea ce înseamnă că medicamentele se vor scumpi, iar Șor și Sîrbu își vor putea vinde mai cu s(p)or medicamentele contrafăcute la ”tarabele ambulante”.

Excluderea obligativității ca medicamentele să fie vândute doar de farmaciști – faptul că oricine (fără studii farmaceutice) va putea vinde medicamente va avea urmări grave asupra sănătății oamenilor. Medicamentele nu sunt ca alte produse obișnuite, ele trebuie comercializate doar de farmaciști, care cunosc efectele pentru fiecare preparat.”, a scris Filip pe Facebook.

Anterior, comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a arătat îngrijorată față de conținutul legilor aprobate cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

Și deputații Platformei DA au depus o contestație la Curtea Costituțională în acest sens. Potrivit lui Vovc, scopul acestor proiecte este de a monopoliza piața farmaceutică.

Deputații din PSRM și cei de la Partidul Politic Șor au votat, în ședința din 16 decembrie a Parlamentului, inițiative legislative care prevăd modificări în domeniul farmaceutic. Astfel, la propunerea Partidului Șor ar urma să apară farmaciile ambulante.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram