/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Test negativ la COVID-19. Condițiile de călătorie pentru moldoveni în alte state

30 decembrie 2020, ora 10:54

Toate persoanele care intră în Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă au obligația de a prezenta, începând de miercuri, 30 decembrie, un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Condițiile de călătorie în Turcia:

În cazul în care persoana nu este în posesia unui rezultat negativ al testului menționat, aceasta va fi suspusă carantinei pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), iar în cazul în care nu dispune de un loc de cazare unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, va fi redirecționată, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR-SARS-CoV-2 și în cazul unui rezultat negativ pot ieşi din carantină.

Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR-SARS-CoV-2 efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia și vor avea obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată sau după caz, în centre special amenajate stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică.

În cazul efectuării tranzitului se prezintă rezultatul negativ al unui test PCR-SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care țara de destinație finală solicită această condiție.

La intrarea în țară, vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19, vor fi efectuate gratuit teste moleculare tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.

Măsurile respective vor fi valabile până pe data de 01 martie 2021.

Autoritățile din Ucraina au extins carantina pe teritoriul țării până pe data de 28 februarie 2021.

Traversarea de către cetățenii străini și apatrizi a punctelor de control pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei în regiunile Donețk și Luhansk, teritoriul ocupat al Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol și ieșirii din ele se efectuează prin deținerea unei polițe de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Luând în considerație că Republica Moldova se regăsește în lista statelor cu risc epidemiologic crescut – “categoria roșie” rămân în vigoare condițiile de intrare menționate anterior.

Toți cei care vor să călătorească în Austria sunt obligați să stea în carantină:

Până pe data de 10 ianuarie 2021, autoritățile austriece mențin obligativitatea menționată anterior că, toate persoanele care intră în Austria urmează a fi plasate în carantină, pentru o perioadă de 10 zile, autocontrolată la domiciliu sau într-o cazare adecvată, pentru care trebuie prezentată confirmarea disponibilității, ale cărei costuri sunt suportate din cont propriu și care nu trebuie părăsită pentru perioada izolării. Persoana va semna o declarație pe propria răspundere că nu va părăsi locația, decât dacă pleacă imediat din țară. După 5 zile de carantină persoana poate efectua un test biologic molecular SARS-CoV-2, iar dacă rezultatul este negativ, carantina poate fi anulată.

Bulgaria cere prezentarea testului negativ la COVID-19:

În conformitate cu hotărârea Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria până pe data de 31 ianuarie 2021 este interzis accesul pe teritoriul țării a persoanelor care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sunt exceptați de la interdicție cetățenii bulgari, persoanele cu drept de ședere în Bulgaria, precum și membrii familiilor acestora.

Se permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Republica Bulgaria, cu condiția prezentării testului PCR negativ la COVID-19, în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria. Documentul care certifică rezultatul testului trebuie să conțină numele persoanei identic numelui din actul de călătorie, datele de contact ale laboratorului care a efectuat analiza și descrierea în grafie latină a metodei de analiză (PCR). Pentru tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria nu este necesară prezentarea testului PCR negativ la COVID-19, cu condiția garantării părăsirii imediate a teritoriului țării.

Persoanele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptate de această condiție.

Olanda:

Începând cu data de 29 decembrie 2020 toate persoanele, inclusiv cetățenii Regatului Țărilor de Jos, care doresc să călătorească spre Țările de Jos pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană sunt obligați să prezinte  rezultatul negativ în baza testului molecular PCR pentru COVID-19.

Rămân în continuare în vigoare cerințele cu privire la forma și conținutul certificatului de testare și cu privire la declarația “Negative Test Declaration” expuse anterior.

În contextul evoluției situației epidemiologice cu COVID-19 la nivel global, regional și național, atenționăm operatorii de transport să abordeze organizarea curselor cu maximă responsabilitate și conștientizare pentru evitarea situațiilor de criză sau blocajelor la frontiere. În acest sens, înainte de a planifica cursele, recomandăm insistent consultarea surselor oficiale și informațiilor furnizate de către misiunile diplomatice ale fiecărui stat în parte, atât în ceea ce privește efectuarea transportului rutier internațional, cât și restricțiile naționale și regionale privind circulația și măsurile de protecție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram