Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a remis o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program. „La 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19. Astfel, la data de 27 Noiembrie a fost expediat Planul de acțiuni pentru implementarea vaccinului contra COVID-19”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

„În scopul asigurării Republicii Moldova cu vaccinul anti COVID-19, în perioada 20-21 iulie, specialiștii din Republica Moldova au participat la consultări cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării și livrării vaccinurilor împotriva infecției COVID-19”, se arată într-un comunicat.

„La ședința Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor, care a avut loc în luna decembrie, experții s-au pus de acord asupra tipului de vaccin care ar corespunde necesităților Republicii Moldova, concluzionând că vaccinurile pe bază de vector, pe bază de proteină sau inactivat sunt mai atractive pentru țara noastră, față de cele mARN, care necesită resurse pentru asigurarea lanțului frig. Totodată, o prioritate în selectarea vaccinului o reprezintă aprobarea de către organele de control specific siguranței vaccinului”, mai spun cei de la Ministerul sănătății.

Potrivit informațiilor, pe 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX. „Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Conform cerințelor, au fost semnate și prezentate formularele A și B, iar Planul de livrare al vaccinului și Strategia de comunicare urmează să fie aprobate pe 15 ianuarie.

Ministerul Sănătății anunță că în asigurarea cu vaccin anti COVID-19 a populației, vor fi luate în calcul 3 scenarii: la etapa I, datorită disponibilității foarte limitate a vaccinului, va fi asigurată vaccinarea de la 1-10% din populația totală a fiecărei țări; la a II-a etapă, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată, va fi asigurată vaccinarea variind de la 11-20% din populația totală a fiecărei țări, iar la etapa a III-a, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea de la 21-50% din populația totală a fiecărei țări.

Mai mult, au fost stabilite grupurile țintă care vor fi asigurate la etapa inițială cu vaccin anti-COVID-19, conform recomandărilor globale ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare: „lucrătorii din domeniul medical; adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii din cadrul Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație, lucrătorii din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, la solicitare”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!