Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, Ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și Ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, au susținut o conferință de presă.

Miniștrii și-au prezentat raportul în ultima zi de muncă. În cadrul conferinței, Ministrul Economiei, Anatol Usatîi a menționat că efectele economice ale crizei pandemice s-au resimțit și asupra activităților din cadrul Zonelor Economice Libere (ZEL) și Parcurilor Industriale, însă eforturile de gestionare a situației au determinat o menținere stabilă a indicatorilor economici.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, în perioada ianuarie-septembrie 2020, PIB-ul s-a diminuat cu 8,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. PIB-ul a fost influențat de impactul crizei pandemice asupra sectoarelor economiei naționale, printre care cele mai afectate au fost comerțul interior, HoReCa, industria prelucrătoare, transportul și depozitarea, construcțiile, serviciile.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că acțiunile Ministerului, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost concentrate pe îmbunătățirea accesului populației la serviciile medicale, sporirea măsurilor de protecție socială a persoanelor aflate în dificultate și a persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități, majorarea indemnizațiilor, pensiilor și a salariilor pentru lucrătorii medicali încadrați în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, adăugând că o provocare aparte a reprezentat-o criza cauzată de pandemia COVID-19: „Ministerul a gestionat și coordonat acțiunile de răspuns la nivel național, fiind întreprinse măsuri de fortificare a capacităților sistemului medical, precum și măsuri de susținere a populației”.

Un raport de activitatea a fost prezentat și de către ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!