Un tribunal din Marea Britanie a respins cererea Statelor Unite de a-l extrăda în America pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Judecătorul a motivat că condițiile de deținere în SUA ar putea să-i afecteze sănătatea mentală și chiar să-l împingă la sinucidere, scrie CNN citat de Digi24.ro.

Australianul de 49 de ani a fost acuzat de spionaj în SUA, pentru publicarea unor documente militare clasificate și corespondență diplomatică.

„Am decis că extrădarea sa ar fi opresivă”, a anunțat luni judecătoarea Vanessa Baraitser, potrivit CNN.

Deși a admis că Assange ar avea parte de un „proces corect” în cazul în care ar fi extrădat în SUA, judecătorul a considerat că „măsurile administrative speciale” care îi vor fi aplicate în timpul deținerii vor avea un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale.

„În aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist”, a motivat magistratul. Statele Unite au anunțat că vor ataca decizia tribunalului britanic.

Autoritățile din SUA îl acuză pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 49 de ani, de conspirație la piratarea computerelor guvernului american și încălcarea legilor spionajului, pentru că între anii 2010 și 2011 a dezvăluit pe WikiLeaks mii de documente clasificate ale autorităților americane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!