/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Aproximativ 200 de oameni de afaceri a companiilor de top din SUA cer Congresului să valideze victoria lui Joe Biden

missing
05 ianuarie 2021, ora 10:41

Peste 170 de directori de companii, printre cele mai mari din SUA, au cerut luni Congresului american să recunoască alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al ţării în cadrul sesiunii prevăzute să aibă loc miercuri, pledând pentru un transfer corespunzător al puterii, informează AFP, citat de agerpres.ro.

„Este timpul ca ţara să avanseze”, se arată în această scrisoare semnată de directori de bănci, de fonduri de investiţii, de companii de consultanţă sau chiar de companii aeriene, dintre care multe sunt listate pe Dow Jones, indicele emblematic al Bursei din New York.

Printre semnatari se numără liderul Pfizer, Albert Bourla, directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, dar şi şeful Goldman Sachs, David Solomon sau Dexter Goei, care conduce filiala americană a Altice, grup deţinut de miliardarul francez Patrick Drahi.

De asemenea, această scrisoare a fost semnată şi de Jonathan Gray, şeful fondului de investiţii Blackstone, al cărui cofondator Steve Schwarzman, un susţinător fidel şi consilier neoficial al preşedintelui în exerciţiu, a declarat deja că este momentul recunoaşterii înfrângerii.

Oficiali ai Deutsche Bank SUA, Mastercard, Lyft, Moody’s sau chiar Ernst & Young, precum şi celebra federaţie de baschet NBA, au semnat, de asemenea, scrisoarea.

„Preşedintele ales Joe Biden şi vicepreşedinta aleasă Kamala Harris au câştigat în Colegiul electoral, iar instanţele au respins contestaţiile lui Donald Trump”, se arată în scrisoare.

„Încercările de a împiedica sau de a întârzia acest proces contravin principiilor esenţiale ale democraţiei noastre”, afirmă autorii acestui demers.

Aceştia fac apel la ambele tabere politice, cerându-le să sprijine noua echipa care vine la putere şi care se confruntă cu „cea cele mai gravă criză sanitară şi economică din istoria modernă”.

„Nu ar trebui să existe nicio întârziere în transferul de putere”, notează aceştia într-o scrisoare iniţiată de asociaţia Partnership for New York City.

Liderul de la Casa Albă este ales prin vot universal indirect. Pe 14 decembrie, Colegiul electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden asupra republicanului Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul urmează să se întâlnească miercuri pentru a certifica aceste rezultate, procedură care este de obicei o simplă formalitate. Însă Donald Trump încă nu şi-a recunoscut înfrângerea, iar parlamentarii republicani vor contesta rezultatele în mai multe state în care consideră că au existat fraude.

Această ultimă încercare de contestare a rezultatelor scrutinului prezidenţial ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o poate împiedica.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram