/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Peste 2 500 de obiecte explozive au fost depistate şi neutralizate de genişti în 2020

05 ianuarie 2021, ora 13:29

Peste 2 500 de obiecte explozive au fost depistate şi neutralizate de geniştii Armatei Naţionale în anul 2020.

Potrivit ofiţerului superior al Serviciului geniu Ivan Cornegruţa, cea mai amplă misiune de deminare a fost executată în perioada aprilie-iunie în satul Bălțați, comuna Țipala, raionul Ialoveni.

La operaţiunea, care a demarat la solicitarea autorităților locale, după ce doi copii au fost grav răniți în rezultatul exploziei unui obiect neidentificat găsit în regiune, au participat 16 militari din Batalionul de geniu „Codru”.

În rezultatul cercetărilor a 46 de hectare din suprafața pădurii din apropierea localităţii, geniştii militari au depistat peste 1 260 de obiecte explozive de diferit calibru, printre care proiectile de artilerie, bombe de la aruncător, grenade de mână, mine antitanc, focoase, cartușe.

Toate munițiile erau din cel de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în condiții de maximă siguranță.

Sursa a adăugat că în acelaşi timp, satul Plop Ştiubei din raionul Căuşeni a fost în anul 2020 localitatea cu cel mai mare număr de deminări. În regiunea respectivă, militarii au depistat şi lichidat 306 muniţii, printre care bombe de aruncător, grenade de mână, mine antitanc şi proiectile de artilerie.

Totodată, în perioada respectivă, printre muniţiile cu cea mai mare încărcătură explozivă au fost patru bombe de aviaţie de 50 kg şi, respectiv, 100 kg, găsite în raioanele Anenii Noi şi Ştefan Vodă.

De menţionat că în total, anul trecut, geniştii Armatei Naţionale au executat 282 de misiuni de deminare în localităţile din raioanele Ştefan Vodă, Ialoveni, Căuşeni, Cimişlia, Floreşti, Ungheni, Anenii Noi, municipiile Bălţi şi Chişinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram