Trei jurnaliști free-lance, cunoscuţi pentru luările lor de poziţie critice la adresa guvernului, au fost condamnați între 11 și 15 ani de închisoare de un tribunal din Vietnam. Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de propagandă împotriva statului, relatează Reuters, citat de agerpres.ro.

Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy şi Le Huu Minh Tuan  au fost condamnaţi pentru că au „produs şi difuzat materiale şi informaţii în sprijinul opoziţiei faţă de stat”, în urma unui proces care s-a desfăşurat în oraşul Ho Chi Minh şi care a durat o singură zi, a indicat Ministerul vietnamez al securităţii publice.

Dung, condamnat la 15 ani de închisoare, a înfiinţat în 2014 Asociaţia independentă a jurnaliştilor din Vietnam, care potrivit poliţiei a vizat schimbarea regimului. Ceilalţi doi au primit câte 11 ani de detenţie.

Articolele scrise de cei trei au urmărit „distorsionarea şi defăimarea administraţiei populare şi violarea intereselor Partidului Comunist din Vietnam şi ale statului”, precizează ministerul citat, care mai subliniază că este vorba de „activităţi deosebit de periculoase care dacă nu sunt oprite pot afecta securitatea naţională”.

Amnesty International a remarcat ca reacţie la sentinţele anunţate că „severitatea acestora arată cât de departe au mers cenzorii din Vietnam, până şi după propriile standarde profund represive”.

În pofida amplelor reforme economice şi a unei tot mai mari deschideri faţă de schimbările sociale, Partidul Comunist la putere în Vietnam menţine o cenzură strictă asupra media şi nu tolerează criticile.

Partidul conducător şi-a intensificat campania antidisidenţă în perspectiva congresului cincinal prevăzut să aibă loc mai târziu în ianuarie, notează Reuters.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!