/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ „Aruncă zilnic cu noroi în Procuratură”. Stoianoglo acuză politicienii că subminează independența instituției

missing
05 ianuarie 2021, ora 10:50

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a făcut un apel pe 5 ianuarie curent în care s-a plâns pe unele tentative insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG) se spune că pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic, PG s-a adresat Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentul European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Vedeți mai jos apelul lansat de Alexandr Stoianoglo. 

„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic.

Am sperat mult că timpurile în care Politicul făcea Justiție, iar Justiția dicta Politica a rămas în trecut, dar se pare că ne-am înșelat.

Am sperat sincer că procurorii vor fi lăsați să se consacre aflării adevărului, care ani la rând a fost dosit, iar cei care pe nedrept au fost urmăriți și judecați vor fi repuși în drepturi.

Anume aceasta a fost dorința, vociferată de la toate tribunele de către forțele declarate proeuropene sănătoase, care acum, în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic.

Toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când am avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi.

Asistăm la tentative zilnice de a schimba locul și modalitatea înfăptuirii justiției. Dar, stimați politicieni, justiția nu se face în birourile de la Președinție sau Legislativ. Justiția nu se face pe Facebook sau în platourile televizate. Justiția se înfăptuiește în biroul procurorului de caz și sălile de judecată, pentru că polemicile politice nu pot înlocui o dezbatere judiciară și legală.

Motivul tuturor acestor atacuri împotriva Procuraturii este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul. Politicienii sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența procesele instituționale interne și soluțiile pe care le luăm.

Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei.

Procuratura, dar și justiția, reintră zilnic în centrul atenției publicului prin declarațiile critice, lipsite de echilibru ale politicienilor, care depășesc limitele criticii legitime și urmăresc să atace, să intimideze, să preseze procurorii la luarea anumitor decizii sau să demonstreze lipsă de respect față de aceștia, folosind argumente inadecvate, degradând sistemul procuraturii sau procurorii individual.

În plus, ultima campanie electorală a făcut din Procuratură un regretabil subiect de polemici din partea actorilor politici, lansate doar pentru a distrage atenția de la propriile lor neajunsuri și alte probleme de bază, grave, cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul economic, social, politic etc.

Se creează impresia că politicienii au rezolvat toate problemele din societate, Parlament și Președinție, și, fiind experți în toate, au început să facă justiție, substituind procurorii și judecătorii.
Stimați politicieni, societatea așteaptă schimbări spre bine în economie, medicină, asistență socială, învățământ, infrastructura transporturilor și drumurilor, mediu și altele.

Nu problemele Procuraturii sunt cele care îi preocupă primordial pe cetățeni. Sunt probleme mult mai grave pe care fie că nu le cunoașteți, fie încercați să distrageți atenția de la incompetența de a le soluționa.

Procuratura nu mai e o minge la piciorul nimănui, inclusiv al politicului.

Procuratura nu răspunde comenzilor politice, nu raportează politicului și cercurilor de interese economice sau de alt ordin și nu ia parte la jocurile ce i se impun acum direct și insistent.

Justiția nu înseamnă a umple, la presiunea străzii și bunul plac al politicienilor, închisorile cu persoane nevinovate, ci a le demonstra, prin probe concludente și pertinente vinovăția, în cadrul unui proces transparent și echitabil.

Anume pentru încălcarea acestor principii statul nostru a fost și mai continuă să fie condamnat la CtEDO, iar cei, care pretind că întruchipează democrația și valorile europene, ar trebui să fie cei mai cointeresați pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai întâmple, excluzând din criteriile de apreciere – dublele standarde.

Actuala Procuratură nu se va conforma preferințelor și simpatiilor politice pentru a intra în grația cuiva, iar membrii Executivului, Legislativului sau Președinției nu au căderea să dicteze sau să aprecieze cine trebuie să stea la pușcărie şi nici nu au competenţa legală de a constata vinovăția persoanelor, toate aceste competenţe aparţinând Justiției.

Avem reguli strict stabilite de care ne conducem în activitate și nu ne vom abate de la ele, oricât ar încerca unii să ne influențeze.

Acest deziderat nu este unul declarativ, el trebuie nu doar cunoscut, ci recunoscut, acceptat și respectat de Președinție, Parlament și Guvern în raport cu Procuratura și Justiția.

Recunoaștem că în cadrul instituției sunt anumite carențe, în mare parte moștenite din trecut. Nu poate fi negat însă faptul că, în prezent, pentru a reseta sistemul pe interior sunt depuse eforturi considerabile atât de ordin legislativ, cât şi instituțional. Procurorii se vor a fi un corp de magistraţi independenţi, imparţiali şi integri, dar pentru aceasta au nevoie de susţinere și nu de ingerința politicului în activitate.

Amintim că, potrivit Legii cu privire la Procuratură, pe care tot dvs, stimați politicieni, ați adoptat-o, activitatea procesuală a procurorilor poate fi supusă doar controlului procurorului ierarhic superior și celui judecătoresc, în nici un caz Președinției, Parlamentului sau Guvernului.

În nici un caz nu ași vrea ca acest apel să fie perceput a fi un act de confruntare cu noul președinte ales. Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul Președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție.

Repet, să susțină și în nici un caz să nu o resupună vreunei puteri. Să nu uităm prea repede lecțiile istoriei, date Republicii Moldova începând cu anul 2009, când din intenții ”nobile”, Procuratura s-a pomenit la cheremul politicului și intereselor corporative. Să nu uităm că, lecțiile uitate au tendința să se repete.

În calitate de procuror general, vreau să asigur cetățenii că Procuratura își va îndeplini misiunea în corespundere cu atribuțiile constituționale și nu voi admite subordonarea instituției vreunei puteri sau grupuri de interese politice sau corporative.

Solicităm tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității statului nostru de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram