/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, ajutor din SUA și sprijin din UE! Moscova anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Vaccinul, doar o promisiune? Experții în sănătate susțin că țara noastră nu este pregătită să primească vaccinurile contra Covid-19

missing
05 ianuarie 2021, ora 20:50

Deși politicienii și autoritățile promit, la stânga și la dreapta, că vaccinurile contra Covid-19 sunt deja pe drum spre Moldova, experții în sănătate susțin că țara noastră nu este pregătită să le primească. Și asta pentru că este nevoie de a trece zeci de proceduri birocratice, care iau mult timp și, mai ales, este nevoie de a crea condiții speciale de păstrare a vaccinurilor. Astfel, loturile mult așteptate ar putea ajunge la noi nu mai devreme de sfârșitul iernii, consideră specialiștii.

E nevoie să fie urmat un protocol strict și să fie făcut un șir de pași, pentru a putea aduce vaccinul în Moldova, susține experta independentă în sănătate, Ala Tocarciuc. Ea spune că, mai întâi, trebuie obținută autorizație de import, apoi – organizată transportarea, dar și alte detalii. De exemplu, doar înregistrarea în țară ar dura 90 de zile.

ALA TOCARCIUC, EXPERTĂ ÎN POLITICI DE SĂNĂTATE: „Sunt niște procese clasice, pe care le trece un medicament sau un produs biologic, atunci când este adus în țară.”

Apoi, ar urma să fie puse la punct și alte momente specifice, precum instruirea personalului medical.

ALA TOCARCIUC, EXPERTĂ ÎN POLITICI DE SĂNĂTATE: „Deja când vaccinăm, câte centre vom avea în țară, câte vor fi centre mobile, cine se va vaccina, însăși organizarea procesului cu resurse umane este ultima etapă.”

Prin urmare, mai devreme de sfârșitul iernii vaccinul contra noului tip de coronavirus nu va apărea în Republica Moldova.

ALA TOCARCIUC, EXPERTĂ ÎN POLITICI DE SĂNĂTATE: „Cel puțin 4-6 săptămâni trebuie pentru toate aceste procese și asta în condițiile în care toate vor fi făcute în paralel.”

La rândul său, consiliera președintei în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, confirmă faptul că țara noastră nu este pregătită să primească vaccinul. Și asta pentru că, elementar, nu există condițiile necesare pentru păstrarea lui. Potrivit acesteia, sistemul medical dispune de un singur frigider cu o capacitate de stocare pentru doar 14 mii doze. Iar un frigider nou costă în jur de 10 mii de dolari. Asta deși, recent, la emisiunea Politica Nataliei Morari, șefa statului declara că vaccinul ar urma să ajungă curând în Moldova.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA: „- Vedem că în țările europene deja a început vaccinarea. – Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple în zile, nu în luni. Cu cât mai repede suntem gata, cu atât mai repede vine vaccinul. Or, noi avem nevoie de acest vaccin foarte repede. Mai mult decât atât, acestea sunt 200 de mii de doze, o donație foarte generoasă din partea României.”

Și Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, care între timp și-a dat demisia, declara că primele vaccinuri ar putea ajunge în prima decadă a lunii ianuarie, întrucât ar fi obținut o astfel de informație de la Organizația Mondială a Sănătății. Săptămâna trecută, și președintele României, Klaus Iohanis, a declarat, în cadrul vizitei sale la Chișinău, că țara vecină ne va oferi 200 de mii de doze de vaccin anti-covid, în timpul apropiat. Totodată, România ar urma să trimită în Moldova echipamente, medicamente și o echipă de specialiști pentru a-i ajuta pe medicii de la noi.

Între timp, astăzi au fost confirmate 612 cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus, fiind efectuate peste 2500 de teste. Printre cei infectați se numără și 40 de lucrători medicali. Au fost înregistrate și 16 cazuri de deces, printre care și a unui medic traumatolog de la spitalul din Hîncești, Ion Duminică, în vârstă de 59 de ani. Astăzi au fost externate și 730 de persoane, care s-au tratat de virus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram